18.2 C
Athens
25 April - 2024

Η Ιταλία λέει «όχι» στη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η ιταλίδα υπουργός Βιομηχανίας Φεντερίκα Γκουϊντι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Μόσχας για να συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της Ευρώπης με αέριο και παράλληλα να απεμπλακεί από την ουκρανική οδό, δεν συνιστά πλέον προτεραιότητα για τη Ρώμη.

«Θα ήταν μία χρήσιμη υποδομή, αλλά δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των προτεραιοτήτων» δήλωσε η ιταλίδα υπουργός. «Μπορεί από τη μία πλευρά να βοηθάει στη διαφοροποίηση της όδευσης, από την άλλη όμως και σε ό,τι αφορά στην τροφοδοσία, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» την ανησυχία που υπάρχει για συνέχιση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Εδώ και αρκετούς μήνες, τα σχέδια για την υλοποίηση του project, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει κόστος που ανέρχεται σε περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν διχάσει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ρωσική στάση την Ουκρανία, με την προσάρτηση της Κριμαίας και τις ταραχές στα ανατολικά της χώρας, έχουν επιβαρύνει το κλίμα, ιδιαίτερα στους κόλπους της Κομισιόν.

Πέραν των πολιτικών λόγων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο South Stream δεν συνάδει με βασικές προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου. Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ακολουθήσει την τακτική της υπογραφής διμερών συμφωνιών με τα κράτη από τα οποία θα διέλθει. Οι συμφωνίες αυτές όμως παραβαίνουν το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, που είναι ο «καταστατικός χάρτης» της ΕΕ για θέματα ενέργειας, και απαγορεύει σε εταιρείες παροχής ενέργειας να είναι και κάτοχοι των δικτύων διανομής.

Η Ιταλία είχε τηρήσει ισορροπημένη στάση έναντι του South Stream το πρώτο διάστημα μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, έπειτα και από την ανάληψη των καθηκόντων της ύπατης εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ από την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ρώμη φαίνεται να υιοθετεί μία πιο σκληρή, αν και όχι αδιάλλακτη, στάση στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article