22.8 C
Athens
25 April - 2024

Η Ουγγαρία αδειάζει την Ευρώπη και… φλερτάρει ενεργειακά με τη Ρωσία

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Ουγγαρία θεωρείται από πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ένα από τα πλέον απρόβλεπτα κράτη – μέλη. Η αιτία πίσω από αυτή την εκτίμηση δεν είναι άλλη από την προσωπικότητα και τις επιλογές του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν εμφανίζεται βαθιά ευρωσκεπτικιστής και αυτό έχει φανεί σε σειρά ζητημάτων.  

Ωστόσο, η πλέον πρόσφατη επιλογή του να περάσει νόμο ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνησή του να προχωρήσει με ταχύτητα στην κατασκευή του ουγγρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream σίγουρα θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με τους υπολοίπους εταίρους του.  

Με την κίνηση αυτή, η Βουδαπέστη ακολουθεί ουσιαστικά μία γραμμή τελείως διαφορετική από το σύνολο των χωρών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ που πλέον είναι μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, φοβούμενες τι μπορεί να τους συμβεί λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο αλλά και ενθυμούμενες το παρελθόν, έχουν συνταχθεί πίσω από τις Βρυξέλλες στην προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας – που δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από απεξάρτηση από τη Μόσχα και την Gazprom

Η αλλαγή της ουγγρικής στάσης προς πιο φιλορωσικές θέσεις είναι εντυπωσιακή εκτιμούν παράγοντες των Βρυξελλών. Πριν από 4 – 5 χρόνια, η Ουγγαρία στήριξε τις δυτικές θέσεις στα θέματα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, τώρα όμως η αλλαγή είναι μεγάλη. Και η κυβέρνηση Όρμπαν δεν περιορίζεται στον South Stream, αλλά πρόσφατα φέρεται να έχει αρχίσει συζητήσεις με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. 

Ο Όρμπαν επιμένει ότι οι πράξεις του έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας του. Το πρόβλημα είναι όμως ότι όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η Κομισιόν μάλλον δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόστιμο στην Ουγγαρία καθώς οι διακυβερνητικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Gazprom με τις χώρες διέλευσης του South Stream παραβιάζουν βασικές προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου. Εκτός κι αν έχει κάποια άλλη στρατηγική στο μυαλό του, ο Όρμπαν κινδυνεύει να βρεθεί σε άλλο ένα ζήτημα στο περιθώριο της ΕΕ. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article