19.4 C
Athens
26 April - 2024

Φωτοβολταϊκά: Θα υπερτριπλασιαστεί η ισχύς ως το 2020

Must read

Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά από 135,66 Γιγαβάτ που ήταν το 2013 θα υπερτριπλασιαστεί στα 413,98 Γιγαβάτως το 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές της  GlobalData.

Βασικές αγορές κατά το διάστημα αυτό θα είναι αυτές της Ασίας-Ειρηνικού, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής: δηλαδή αναδυόμενες αγορές που επενδύουν στις ΑΠΕ για να τροφοδοτήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Σουάτι Σινγκ “η γεωγραφική περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού περιλαμβάνει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία, χώρες δηλαδή που αναδεικνύονται σε παγκόσμιους ηγέτες της ηλιακής ενέργειας. Επίσης, στην περιοχή εδρεύουν ορισμένοι από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, με την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν να είναι τρεις από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής σε όλο τον κόσμο”.

“Την παραγωγή φωτοβολταϊκών προάγουν και οι τοπικές κυβερνήσεις μέσω μακροπρόθεσμων πολιτικών, χρηματοοικονομικών κινήτρων, επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων“.

Οι ασιατικές εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών με επτά κινεζικές να φιγουράρουν στην κορυφαία δεκάδα.

Μόνο στην Κίνα, το 2013 εγκαταστάθηκαν τα 12 από τα 37 νέα φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ σε όλο τον κόσμο ή ποσοστό 32,4%.

Όσο για τις ευρωπαϊκές αγορές, η μείωση των τιμών του εξοπλισμού σε συνδυασμό με το σύστημα των εγγυημένων τιμών συνέβαλε στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων κυρίως μικρής και μεσαίας κλίμακας. Παρόλα αυτά, η Global Data εκτιμά ότι έχει έρθει το τέλος του συστήματος των εγγυημένων αποδόσεων, καθώς σε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργηθεί ή μειωθεί ακόμα και αναδρομικά (όπως στην Ελλάδα).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article