13.5 C
Athens
20 April - 2024

ΑΠΕ στα πανεπιστήμια δρομολογούν Μανιάτης – Πρυτάνεις

Must read

Με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Καθηγητές κκ. Κωνσταντίνο Γάτσιο, Ευριπίδη Στεφάνου, Βασίλη Διγαλάκη, συναντήθηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η μείωσηενεργειακών δαπανών στα Πανεπιστήμια της χώρας μέσω εγκατάστασης ΑΠΕ.

Κατά τη συνάντηση, το Προεδρείο παρουσίασε στον Υπουργό στοιχεία από διάφορα Πανεπιστήμια για την ενεργειακή κατανάλωση και δαπάνη τους και όπως επισημάνθηκε η  ενεργειακή δαπάνη, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί υψηλό ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, που είναι και ο βασικός πόρος για την κάλυψη των  λειτουργικών τους εξόδων. Επομένως, τα Πανεπιστήμια επιθυμούν να εντάξουν τις ΑΠΕ -και  ιδιαίτερα τηναυτοπαραγωγή- στο σχεδιασμό τους, με σκοπό να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και να μειώσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε στους Πρυτάνεις ότι κατανοεί το αίτημά τους και γι αυτόν ακριβώς το λόγο, πριν από λίγο καιρό δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα σε Φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή, με μέγιστο όριο ισχύος ανά σύστημα τα 500kW.

Εκτός όμως από το ζήτημα της αυτοπαραγωγής, ο Υπουργός έθεσε στους Πρυτάνεις το θέμα τηςενεργειακής εξοικονόμησης των δημόσιων κτηρίων. Για το ΥΠΕΚΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση κτιρίων αποτελούν μείζονες προτεραιότητες στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί. Πρόκειται για έναν τομέα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, που συνδυάζει αρμονικά την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος.

O Υπουργός ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με πόρους της τάξης των 220 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα αφορά δημόσια κτίρια με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν αδιάλειπτη λειτουργία καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ένα σημαντικό ποσοστό των Πανεπιστημιακών κτηρίων. Οι πόροι θα προβλέπονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε :

«Στηρίζουμε τη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων, με πραγματικές δράσεις. Μειώνουμε τα λειτουργικά τους έξοδα μέσα από τον περιορισμό του κόστους ενέργειας, γιατί μας ενδιαφέρει να επενδύονται τα δημόσια κονδύλια στη μόρφωση της νέας γενιάς και όχι να ξοδεύονται σε λειτουργικές δαπάνες.

Με τους Πρυτάνεις όλης της χώρας είμαστε σε ανοικτή διαβούλευση. Στόχος μας είναι, να αποτελέσουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα πρωτοποριακά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε επίπεδο Ευρώπης που θα ηγηθούν του αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής και υπέρ της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών.

Θέλουμε τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να αποτελέσουν παράδειγμα μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα, τεχνολογία και εκπαίδευση. Το χρωστάμε στη νέα γενιά, το δικαιούνται οι νέοι άνθρωποί μας».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article