20.5 C
Athens
19 April - 2024

Πιθανή συμμετοχή τους στον αγωγό ΤΑΝΑΡ εξετάζουν οι Ρώσοι

Must read

Ο αγωγός Trans Anatolian (ΤΑΝΑΡ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Gazprom στο μέλλον ώστε να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, αντί για τον ακυρωθέντα αγωγό South Stream, τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού κρατικού ταμείου ενεργειακής ασφάλειας, Αλεξέι Γκρίβατς.

Μιλώντας στο πρακτορείο Tass, ο Γκρίβατς είπε ότι ο ΤΑΝΑΡ χαίρει της υποστήριξης της Ε.Ε. και είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει 30 δις. κ.μ. ετησίως. Παρόλα αυτά, το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να προμηθεύσει περισσότερα από 15 δις. κ.μ., οπότε η Gazprom έχει το δικαίωμα να διεκδικίσει την υπόλοιπη χωρητικότητα. «Πάντως, όλα θα πρέπει να τα περιμένουμε από την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Γκρίβατς.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του Πούτιν ότι «λόγω των αυξανόμενων αναγκών της Τουρκίας, θα επεκτείνουμε τον αγωγό Blue Stream και θα κατασκευάσουμε νέο σύστημα αγωγών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει τον αγωγό South Stream, αλλά είναι έτοιμη να κατασκευάσει άλλον στα σύνορα με την Ελλάδα».

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο διευθυντής του ρωσικού εθνικού ενεργειακού ινστιτούτου, Σεργκέι Πραβοσούντωφ, λέγοντας ότι η κατασκευή ενός νέου αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας θα έλυνε το θέμα της χρήσης του Νοτίου Διαδρόμου. Παράλληλα, η δημιουργία κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα έλυνε το πρόβλημα της τροφοδοσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article