15.8 C
Athens
19 April - 2024

Ο South Stream είναι ένα γιγαντιαίο project-φάντασμα 20 δισ. δολαρίων

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πρότεινε δε αντιθέτως την κατασκευή ενός άλλου αγωγού προς την Τουρκία που θα μεταφέρει ανάλογες ποσότητες με αυτές του South Stream και οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω ενός κόμβου που θα δημιουργηθεί κοντά στη τουρκοελληνικά σύνορα. 

Η δήλωση Πούτιν πάντως δεν είναι κατηγορηματική. Η φράση του «αν η ΕΕ δεν θέλει να υλοποιηθεί ο South Stream, τότε δεν θα υλοποιηθεί» αφήνει ανοιχτό παράθυρο. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωνε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατασκευή του αγωγού. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου. 

Ο South Stream είναι ένα γιγαντιαίο project συνολικού κόστους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σκοπό να μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας την «προβληματική Ουκρανία» μέσω υποθαλάσσιας όδευσης στη Μαύρη Θάλασσα και της Βουλγαρίας. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Κομισιόν για τον ρόλο της Gazprom ως προμηθευτή και διανομέα – κάτι που αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία – αλλά και η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης λόγω Ουκρανίας μοιάζουν να έχουν υψώσει ανυπέρβλητα εμπόδια. 

Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ρώσος πρόεδρος να σκληραίνει τη στάση του για να μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν εξετάζει όλες τις επιλογές του σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή αγορά κλείσει για αυτόν – εξ’ ου και οι συζητήσεις με την Τουρκία και την Κίνα, χώρες που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.  

Παράλληλα όμως, η σκέψη Πούτιν θα μπορούσε να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή έτι περαιτέρω σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά ζητήματα. Πάγια επιδίωξη της Άγκυρας είναι η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και σε αυτή την περίπτωση θα έβγαινε πολύ ωφελημένη. Η δημιουργία δε ενός κόμβου αερίου (gas hub) στην Τουρκία θα λειτουργούσε εναντίον του αντίστοιχου ελληνικού σχεδίου, από τη στιγμή που στη γειτονική μας χώρα θα εισρέουν μεγαλύτερες ποσότητες. Τίποτα πάντως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.      

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article