16.8 C
Athens
25 April - 2024

Διαγωνισμός για έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα

Must read

Την απόφαση προκήρυξης διαγωνισμού για τη διεξαγωγή έρευνας βαθέων υδάτων, με στόχο την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο περιοχές (οικόπεδα) που βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, (Block 1-14 Silistar, έκτασης 6893 τετραγωνικών χιλιομέτρων και Block 1-22 Teres, έκτασης 4032 τετραγωνικών χιλιομέτρων), αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας. 

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της βουλγαρικής κυβέρνησης τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι οι δυνητικοί επενδυτές θα λάβουν πενταετή άδεια για τη διεξαγωγή των ερευνών. 

Η απόφαση για τη διεξαγωγή έρευνας βαθέων υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Η διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος, υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- στην ίδια ανακοίνωση. Τονίζεται δε, ότι αυτή η (ενεργειακή) ανεξαρτησία μπορεί να επιτευχθεί πρωτίστως μέσω της εξερεύνησης και της εκμετάλλευσης των δικών της κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση (για τον διαγωνισμό) “κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου για τους Βούλγαρους καταναλωτές” δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. 

Σύμφωνα με την ίδια, η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ιδίων ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και η ταχεία κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες θα μειώσει την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε -σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ- ότι η Βουλγαρία θα καταστεί σημαντικός, ανταγωνιστικός “παίκτης” στις εξαγωγές φυσικού αερίου, διότι τα κοιτάσματα είναι -όπως είπε- τεράστια. 

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι, με αυτή την απόφαση, η σημερινή και όχι η μελλοντική γενιά των πολιτών της Βουλγαρίας θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της χώρας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article