22.7 C
Athens
29 March - 2024

Πετρέλαιο: Το χαμηλό 5ετίας φέρνει μείωση στην αμερικανική παραγωγή

Must read

Το νέο χαμηλό πενταετίας για το brent που έφτασε χθες στα 63 δολάρια το βαρέλι, συνέπεσε με την αναθεώρηση προς τα κάτω από τον OPEC της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου το 2015.  Την ίδια στιγμή, το WTI που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές οι πρώτες επιπτώσεις από τις μειωμένες τιμές σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Όλη την περασμένη εβδομάδα, οι μικροί αλλά και μεγάλοι Aμερικανοί παραγωγοί σε ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού των παραγωγικών γεωτρήσεων ή/ και των επενδυτικών δαπανών τους για το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση από αμερικανικής πλευράς στον ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει με τον OPEC εν μέσω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση της αμερικανικής παραγωγής το 2015 αυτή τη στιγμή μάλλον φαντάζει δύσκολη μια ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου κυρίως εξαιτίας της αναιμικής ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Για αυτή την εκτίμηση καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η στάση της Σαουδικής Αραβίας. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο ξεκαθάρισε εκ νέου προχθές ότι δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να αντιστρέψει τη μεγαλύτερη πτώση τιμών των τελευταίων ετών.

Θυμίζουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει πάνω από 13 δολάρια από τη σύνοδο του OPEC το Νοέμβριο, όταν και διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφάσιζε μείωση της παραγωγής ενόψει της υποχώρησης των τιμών εξαιτίας κυρίως της χαμηλότερης του αναμενομένου ζήτησης αλλά και της αύξησης της παραγωγής.

Σε επενδυτικό επίπεδο πάντως, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν οι πρώτες κινήσεις traders να αγοράσουν φθηνά και υποτιμημένα options στα 100 δολάρια το βαρέλι για το Δεκέμβριο του 2016, ποντάροντας στο σενάριο ότι η μεγαλύτερη πτώση της τιμής του πετρελαίου από το ξέσπασμα της κρίσης έχει φτάσει στα όριά της και είναι πιθανόν να υπάρξει ανάκαμψη σε διάστημα ενός έτους από σήμερα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article