19.9 C
Athens
28 March - 2024

Σημαντικό έργο ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία

Must read

Σημαντικό έργο που θα διασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα και τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισαν, το έργο του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Κρκ, οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι πολωνικών και κροατικών εταιρειών.

Οι ίδιοι τόνισαν – σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων “Hina” – ότι, πρόκειται για έργο “κλειδί” στις Διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς μ’αυτό θα συνδεθούν οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία και την Πολωνία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ υπογράμμισε ότι, οι Διασυνδέσεις ΒορράΝότου (στον ενεργειακό τομέα) αποτελούν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε δε, ότι, η σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό τον λόγο οι πολιτικές της Κροατίας και της Πολωνίας πρέπει να εναρμονιστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία των δύο χωρών είναι κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

“Η Κροατία θα καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος σ’ αυτό το ‘σημείο’ της Ευρώπης μέσω τριών σημαντικών ενεργειακών έργων, του σταθμού LNG στο Κρκ, του αγωγού φυσικού αερίου ΑδριατικήςΙονίου και της δικής της παραγωγής (ενέργειας)” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρντόλιακ.

Πρόσθεσε δε, ότι, η αξία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κρκ εκτιμάται περίπου σε 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των σταθμών συμπίεσης και των αγωγών, θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός της Πολωνίας Βλοντζιμίερτζ Καρπίνσκι τόνισε ότι, η Πολωνία σκοπεύει να επενδύσει ποσό 30 δισ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα μέχρι το 2020. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, επιθυμία της πολωνικής πλευράς είναι να εξετάσει την πιθανότητα συνεργασιών των κροατικών και των πολωνικών εταιρειών.

“Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι τις ίδιες προτεραιότητες, το ίδιο πλαίσιο και αντικείμενο και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να ‘συμπεριφέρονται’ σ’ αυτά τα έργα με προτεραιότητα. ‘Ετσι (μ’ αυτό τον τρόπο) μπορεί να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική”, υπογράμμισε.

 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article