Συνεργασία Τουρκίας -Ισραήλ για το φυσικό αέριο επιδιώκουν οι ΗΠΑ

«Το Ισραήλ θα μπορέσει να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία, ξεπερνώντας τα πολιτικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τις συμφωνίες» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στις ενεργειακές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τη συγκεκριμένη αναφορά έκανε «ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υφυπουργός Εξωτερικών), Άμος Χοχστάιν, μιλώντας σε συνέντευξη στο Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, ο οποίος υποστήριξε ότι «έχουμε μία αξιοσημείωτη κατάσταση όπου τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι εντυπωσιακά παρόμοια στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Χοχστάιν εξέφρασε την άποψη ότι «οι νέες ενεργειακές σχέσεις στη Μέση Ανατολή θα μετριάσουν τις διπλωματικές εντάσεις, όπως την αντίθεση των μουσουλμανικών κρατών έναντι του Ισραήλ, εξαιτίας των Παλαιστινίων», προσθέτοντας ότι «η ενέργεια δεν μπορεί να πρυτανεύσει στην πολιτική διαδικασία, μπορεί όμως να αποτελέσει ένα κρίσιμο κίνητρο για να μετακινηθούν οι γεωπολιτικές θέσεις προς μια περισσότερο θετική κατεύθυνση».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, «το σχέδιο που συζητούν ισραηλινές και τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή αγωγού έχει αναζωπυρώσει τις πολιτικές αντιθέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο έως ότου το Ισραήλ αλλάξει τη στάση του έναντι των Παλαιστινίων».

You may also like...