15.2 C
Athens
26 April - 2024

Δεν υποχωρεί η Λευκωσία στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Άγκυρας

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Παρά τις επίμονες πιέσεις της Άγκυρας και τη μάλλον χαλαρή στάση της Αθήνας επί του θέματος, η Λευκωσία δεν προτίθεται να κάνει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε συζήτηση επί του ενεργειακού, που θέλει να εισαγάγει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει πλέον επιστρέψει στην Κύπρο έπειτα από την επιτυχή επέμβαση στην καρδιά στην οποία υπεβλήθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συζήτησε με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το έγγραφο – φωτιά της Τουρκίας για τη συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων του νησιού που παρέδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το έγγραφο, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επεξεργαστεί εκτενώς ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, δόθηκε στον Ιωάννη Κασουλίδη και ύστερα έλαβε γνώση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και στον κυπριακό Τύπο, η Άγκυρα επισημαίνει στο έγγραφο τρία σημεία.

Το πρώτο είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Το δεύτερο είναι να ενταχθεί το θέμα της ενέργειας στις πτυχές του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ως τρίτο σημείο κατατίθεται μάλιστα η ιδέα να δημιουργηθεί μία επιτροπή Ελλάδος και Τουρκίας που θα εποπτεύει ουσιαστικά την έρευνα και αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Ιδιαίτερα το τρίτο σημείο μοιάζει να υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Και τούτο διότι καταδεικνύει δύο πράγματα. Κατ’ αρχήν, ότι για την Άγκυρα δεν έχει μεταβληθεί καθόλου η άποψη πως δεν υπάρχει κράτος που να ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία – κάτι που εμφατικά είχε αναλυθεί από την τουρκική κυβέρνηση στο έγγραφο που είχε καταθέσει στο τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η Άγκυρα επιθυμεί να βάλει, προσεκτικά, τις βάσεις για μία τετραμερή διαχείριση του Κυπριακού – κάτι που παγίως αποκρούει η Αθήνα. Αυτή η τουρκική πρόθεση είχε καταστεί εμφανής και κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Δύσκολα πάντως μπορεί να υιοθετηθεί μία τέτοια θέση, ακόμη και αν η Αθήνα βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω της εσωτερικής πολιτικής της κατάστασης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article