20.2 C
Athens
25 April - 2024

Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η πρόσφατη έκρηξη στην παραγωγή φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν βοηθήσει στην εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου καθώς και πετρελαίου, έχει συνδράμει στο χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού και ωφέλησε πολύ την πετροχημική και κατασκευαστική βιομηχανία. Επιπλέον, έχει συνεισφέρει στην πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς το φθηνό φυσικό αέριο επιταχύνει το κλείσιμο πεπαλαιωμένων εργοστασίων που καίνε άνθρακα σε όλη τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες επέτρεψαν την παραγωγή φθηνότερης και καθαρότερης ενέργειας, οδήγησαν και άλλες κυβερνήσεις πέραν της αμερικανικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην «επανάσταση του σχιστόλιθου». Αν μάλιστα στο παιχνίδι μπει και η Κίνα, η κλίμακα της «επανάστασης του σχιστόλιθου» θα διευρυνθεί. Και τούτο διότι η Κίνα διαθέτει πιθανότατα τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστόλιθου στον πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή το Πεκίνο επιδιώκει τη μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Απαιτείται πάντως να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, καθώς εκτός Ηνωμένων Πολιτειών τα εμπόδια θα είναι υψηλότερα. Η Κίνα πχ έχει ακόμη φτωχές υποδομές και όχι επαρκείς ποσότητες νερού (που απαιτείται για την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο), ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τόσο νομικές όσο και πολιτικές επιπλοκές που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Μία χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη είναι ότι οι ιδιοκτήτες γης στη «γηραιά ήπειρο» δεν έχουν αυτομάτως το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τους πόρους που μπορεί να κρύβονται σε αυτή – κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει πέραν του Ατλαντικού.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Και ήδη αρκετές χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων η Πολωνία, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, ακόμη και η Κίνα

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article