16.1 C
Athens
27 April - 2024

Βουλγαρία: Ενδιαφέρον ξένου επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε

Must read

Το ενδιαφέρον ξένου επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος της Βουλγαρίας ABV Ρούμεν Πέτκοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Μάλιστα, ο κ. Πέτκοφ υπογράμμισε, επικαλούμενος προσωπικές του πηγές, ότι επιστολή του ενδιαφερόμενου επενδυτή έφθασε, ήδη, στο υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, «ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ζήτησε συνάντηση με τη βουλγαρική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν αναμένει καμία οικονομική εγγύηση από την κυβέρνηση για την επένδυση στο έργο του Μπέλενε».

Επίσης, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής -σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα- δεν επιθυμεί καμία συμφωνία που να υποχρεώνει την κυβέρνηση να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στο μελλοντικό πυρηνικό σταθμό και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τον υφιστάμενο σχεδιασμό του έργου, που έχει, ήδη, εγκριθεί.

Ο κ. Πέτκοφ σημείωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει τον επενδυτή για να ενημερωθεί σχετικά με την επενδυτική του δραστηριότητα, τις εγγυήσεις προέλευσης κεφαλαίων και γενικότερα για τη δράση του.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα εξετάσει το θέμα της κατάθεσης επίσημης ερώτησης στον υπουργό Ενέργειας και τον πρωθυπουργό, για το περιεχόμενο της επιστολής του δυνητικού επενδυτή και για κάθε δράση που θα ληφθεί σε σχέση μ’ αυτήν, είπε ο κ. Πέτκοφ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό θέμα σχετικό με την εθνική ασφάλεια.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με τη Ρωσία για την παράταση της διάρκειας ζωής των δύο λειτουργικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article