17.7 C
Athens
28 March - 2024

Τουρκία: Ειδικός λογαριασμός για τα έσοδα από το φυσικό αέριο της Κύπρου

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε και δημοσίως αυτό που εδώ και κάποιο διάστημα κυκλοφορούσε παρασκηνιακώς: η Άγκυρα θέλει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ο οποίος όμως δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά υπό τον έλεγχο είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήλθαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, ενώ την ίδια στιγμή βρισκόταν στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Και είναι σαφές ότι η Άγκυρα ανεβάζει την πίεση σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τις προσπάθειες της Λευκωσίας να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για το ναυάγιο της απόπειρας αποκλιμάκωσης της έντασης με το «Μπαρμπαρός» στην τουρκική πλευρά.

Η Λευκωσία ζήτησε από τον Άιντε να εκμεταλλευθεί την παρουσίαση της κατάστασης στο Κυπριακό ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στα τέλη Ιανουαρίου (ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP) ώστε «να βάλει τα πράγματα στη θέση του» για το ποιος φταίει για το αδιέξοδο – από τη στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να έκανε ακόμη ένα βήμα δεχόμενος, εμμέσως, να συζητήσει το ενεργειακό στην τελική φάση των συνομιλιών μαζί με τους χάρτες του εδαφικού.

Πάντως, έγκυρες πηγές από τη Λευκωσία έλεγαν ότι στην κυπριακή πρωτεύουσα υπάρχει μία δυσαρέσκεια για τη στάση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος ο Άιντε αναγνώρισε ότι εκ μέρους του Αναστασιάδη έγιναν κινήσεις καλής θέλησης, αλλά απέφυγε να πει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει την Άγκυρα.

Παράλληλα, ο νορβηγός αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχία επειδή ο καιρός περνάει και δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αλλά και το Λονδίνο, ενώ ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκούν Ολγκιούν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον όπου και συναντήθηκε με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article