15.3 C
Athens
27 April - 2024

Ην. Βασίλειο: Τα αιολικά εκτόπισαν την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων

Must read

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Cambridge Econometrics, τα αιολικά κατάφεραν να εκτοπίσουν την εισαγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2013.

Όπως προέκυψε, η χώρα γλίτωσε από τη δαπάνη 579 εκατ. λιρών για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η χώρα το 2013 εισήγαγε κατά περίπου 4,9 εκατ. τόνους άνθρακα και 1,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου λιγότερα. Δηλ., σύμφωνα με τους ίδιους, «τα αιολικά έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα να έχει έναν ανθεκτικότερο ενεργειακό εφοδιασμό, μειώνοντας δραστικά τις δαπανηρές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

Επιπροσθέτως, στη μελέτη εξετάστηκε κατά πόσο τα αιολικά ή το φυσικό αέριο θα εξυπηρετούσαν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας πρώτον ως το 2020 και δεύτερον ως το 2030. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η περαιτέρω χρήση αερίου θα κόστιζε στη χώρα περί τα 3,1 δισ. λίρες ως το 2020, με το ποσό αυτό σχεδόν να διπλασιάζεται στα 7,4 δισ. ως το 2030.

Επίσης, σημειώνεται ότι το κόστος εγκατάστασης αιολικών είναι προβλέψιμο, οπότε η μεγαλύτερη χρήση τους θα σήμαινε για το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «επένδυση θα ήταν ασφαλέστερη, έναντι ενός αβέβαιου ενεργειακά μέσου -λόγω κόστους- όπως το φυσικό αέριο».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article