18.2 C
Athens
25 April - 2024

Η Νορβηγία ανησυχεί για την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό ακόμη και στη Νορβηγία. Για τον λόγο αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Όσλο, σε υψηλότατο επίπεδο. Σε αυτή συμμετείχαν η Πρωθυπουργός, Έρνα Σόλντμπεργκ, ο υπουργός Οικονομικών, Σιβ Τζένσεν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Οϊνστάιν Όλσεν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την προειδοποίηση την οποία απηύθυνε προς την κυβέρνηση η Διεύθυνση Πετρελαίου της Νορβηγίας, που είναι και αρμόδια για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με αυτή, οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 20% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – μία πτώση που φυσικά μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν συνεχιστούν η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Ωστόσο, από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής δεν προέκυψε ότι δεν υφίστανται ακόμη κρίση στη Νορβηγία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σημειώνεται, όμως, ότι αυτή η συνάντηση ήταν η πρώτη με τη συμμετοχή του κεντρικού τραπεζίτη από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η οικονομία της Νορβηγίας είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από την παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, με σκοπό να υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», τα έσοδα από το πετρέλαιο κατατίθενται σε ένα εθνικό ταμείο – το μεγαλύτερο του κόσμου – μέσω του οποίου και επενδύονται.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η λήψη μέτρων θα επανεξεταστεί εφόσον αυτό απαιτηθεί. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δαπανά κάθε χρόνο ένα ποσό που ανέρχεται μέχρι το 4% των εσόδων του εθνικού ταμείου, το οποίο υπολογίζεται ότι διαθέτει αποθεματικό άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εφέτος, το 2015, το ποσό αυτό είναι, σε απόλυτους αριθμούς, υψηλότατο, αλλά με βάση τον σχεδιασμό η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δαπανήσει άνω του 3%.

Είναι γεγονός πάντως ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Νορβηγία μειώνεται σταδιακά από το 2000 και μετά. Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα επί πολλά χρόνια ουσιαστικά έκρυβε το πρόβλημα. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται πάντως να μειώσει και πάλι τα επιτόκια για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article