22.7 C
Athens
29 March - 2024

Κάτω από τα 10 δολάρια φέτος το LNG στην Ασία

Must read

Κάτω από τα 10 δολάρια/mbtu αναμένεται να παραμείνει φέτος η τιμή του LNG στην αγορά της Ασίας, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνεται η προσφορά ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.

Οι τιμές spot θα είναι φέτος χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών του Oxford Institute for Energy Studies, του Bloomberg New Energy Finance και της Holmwood Consulting Ltd.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζόναθαν Στερν του Oxford Institute, η τιμή του LNG θα είναι, πιθανότατα, «μονοψήφια», ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα τιμολογηθούν με έκπτωση 15% έναντι των τιμών του πετρελαίου. Για να τιμολογηθεί το LNG κάτω από τα 10 δολάρια/mbtu πρέπει το Μπρεντ να διαπραγματεύεται κάτω από τα 66 δολάρια/βαρέλι.

Η προσφορά LNG αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση και με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν κάτω από τα 80 δολάρια έως τα τέλη του 2020, η τιμή spot για το LNG θα κυμανθεί στα 9 με 11 δολάρια, εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg New Energy Finance.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Holmwood Consulting, οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη διολίσθηση της φυσικής τιμής και των συμβολαίων για LNG σε μονοψήφια νούμερα, από το δεύτερο εξάμηνο έως τα τέλη του 2015, καθώς συνήθως στα συμβόλαια προβλέπεται χρονική υστέρηση έξι μηνών σε σχέση με την πορεία των τιμών του αργού.

Σημειώνεται ότι η τιμή spot του LNG ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 10 δολαρίων/mbtu στα τέλη Ιανουαρίου 2011. Την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα 9,60 δολάρια/mbtu, σύμφωνα με το World Gas Intelligence.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article