21.2 C
Athens
24 April - 2024

Αλβανία: Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

Must read

Τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας στην Αλβανία, παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Ντάμιαν Γκικνούρι, στη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε για τον ενεργειακό τομέα.

«Κατά το πρώτο έτος καταφέραμε να περιορίσουμε την καθοδική πορεία του τομέα, ο οποίος οδηγούνταν σε πτώχευση. Οι πρώτες ενέργειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και οι ενδείξεις είναι θετικές ότι η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση και οι νομικές μεταρρυθμίσεις στο αλβανικό περιβάλλον θα εφαρμοστούν με τον κατάλληλο τρόπο» τόνισε ο υπουργός.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα έσοδα από την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια δολάρια και το επίπεδο των απωλειών σημείωσε μείωση κατά 7,2%.

Επεσήμανε δε, ότι ο νέος νόμος για τον ενεργειακό τομέα βρίσκεται στη Βουλή και θα θέσει το στάδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το 2015 και για ένα μέρος των ειδικευμένων πελατών. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση θα εγκριθεί και οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δεύτερου εθνικού πλάνου για τις ΑΠΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Γραμματείας της Επιτροπής Ενέργειας Γιάνεζ Κόπατς δήλωσε ότι, ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ενέργειας στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η χώρα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί πρόσφατα, σημείωσε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article