21.1 C
Athens
25 April - 2024

Οι ΑΠΕ στο «μάτι» του άνθρακα

Must read

Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει επιτύχει ισοτιμία δικτύου ή διαμορφώνεται και σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των ορυκτών καυσίμων σε πολλές περιοχές του κόσμου σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (International Renewable Energy Agency -IRENA).

Η έκθεση με τίτλο «Το κόστος παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας το 2014» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χερσαία αιολική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα και η γεωθερμία ανταγωνίζονται ή είναι και φθηνότερες από πετρελαιογεννήτριες και μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη πτώση στο κόστος καταγράφεται στην ηλιακή ενέργεια καθώς μεταξύ 2010 και 2014 σημειώθηκε μείωση 50%, ενώ από το τέλος του 2009 έως σήμερα το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 75%.

Σε ξεχωριστή έκθεση της Deutsche Bank, αναφέρεται ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια θα μειωθεί κατά 40% τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα ανταγωνιστούν άνθρακα και πετρελαιογεννήτριες σε μόλις δύο χρόνια.

Σε αγορές όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία, το κόστος της οικιακής ηλιακής ενέργειας είναι ήδη χαμηλότερη από την τιμή της συμβατικής ηλεκτροδότησης από το δίκτυο. Η έκθεση προβλέπει πως όλα αυτά τα κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα πιο πολύ στο μέλλον.

Για να επιστρέψουμε στην έκθεση της IRENA, εκτιμάται ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ συνολικά θα μειωθεί κατά 40% ως το 2025. Τα οφέλη σε σύγκριση με τον άνθρακα μεγιστοποιούνται εάν ληφθούν υπόψη τα κρυφά κόστη των ορυκτών καυσίμων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Ποτέ δεν ήταν φθηνότερο να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί ο λογαριασμός εισαγωγών καυσίμων και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ενεργειακού μας συστήματος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό απαιτεί δημόσια αναγνώριση της χαμηλής τιμής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να υποστηρίξουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Αντάν Αμίν, γενικός διευθυντής της IRENA.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article