20.4 C
Athens
28 March - 2024

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον με φυσικό αέριο

Must read

Άλλη μία ευκαιρία επιδότησης για την χρήση του «πράσινου καυσίμου» από τα νοικοκυριά

Αυξημένες επιλογές επιδότησης χρήσης φυσικού αερίου έχουν οι καταναλωτές/ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ύστερα από το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης λέβητα με φυσικού αερίου και τα κίνητρα που προσφέρουν οι ΕΠΑ, ξεπαγώνει άλλο ένα πρόγραμμα, εκείνο της Εξοικονόμησης κατ’ οίκον.

Το πρόγραμμα μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσε έως και το 70% των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης (π.χ αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο, αλλαγή κουφωμάτων κλπ) και σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των υπουργείων ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝ μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλισθεί 350 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νέο πρόγραμμα επιχειρείται να μειωθούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά και το ανώτατο ύψος επιδότησης για τη χαμηλή εισοδηματική κατηγορία να πέσει από το 70% στο 55% ενώ στην μεσαία εισοδηματική ομάδα από 35% στο 25% και στην υψηλή να μειωθεί κάτω του 15% που ήταν αρχικά. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για 45.000 νοικοκυριά με δαπάνη 25.000 ευρώ εκ των προβλεπόμενων κονδυλίων (σε περίπτωση που τα ποσοστά παραμείνουν τα ίδια). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, η πρόταση «έχει σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά με όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή» . Παράλληλα, σύμφωνα με τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (η οποία συζητείται με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα), προβλέπονται φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα, μείωση από το φόρο 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή φορείς και καταναλωτές αναμένουν ότι θα βελτιωθεί και η διάταξη για την αυτονομία στη θέρμανση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων καταναλωτών οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα (αλλά η απαίτηση συγκατάθεσης της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας καθιστά την διαδικασία της αυτονομίας, εφικτή μεν αλλά λίγο πιο περίπλοκη).

Θέρμανση με φυσικό αέριο και εξοικονόμηση

Υπενθυμίζεται ότι με την χρήση αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται σειρά από πλεονεκτήματα όπως είναι η απόλυτη ανεξαρτησία και η χρήση της ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη/ενοικιαστή, οικονομία (η οποία ξεπερνά το 38%), ευκολία στη χρήση, άμεση διαθεσιμότητα και τιμολόγηση μετά την χρήση.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο κοστίζει λιγότερο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας και διακρίνεται για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και για τις περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα, ούτε παράγει ενώσεις θείου που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης.

Οι προϋποθέσεις, οι επιλέξιμες δαπάνες και τα βασικά βήματα υλοποίησης του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Ποιες είναι οι κατοικίες που επιδοτούνται:

Τα είδη των κατοικιών που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.100 ευρώ/τμ, φέρουν οικοδομική άδεια, δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και έχουν καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ειδικότερα, όσον αφορά στα διαμερίσματα, για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου επιλέξιμη θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Ακόμη, οι εργασίες που χρηματοδοτούνται αφορούν σε:

* Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/ υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

* Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου

* Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης

Ειδικότερα, στην τελευταία κατηγορία, μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση συστήματος καυστήρα με λέβητα φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό).

Τέλος, όσον αφορά στα βασικά βήματα υλοποίησης του προγράμματος, αυτά περιλαμβάνουν:

* Έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας και πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία θα καθορίσει και ποιες είναι οι απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν

* Συλλογή δικαιολογητικών και λήψη προσφορών

* Κατάθεση ης αίτησης

* Αξιολόγηση/έγκριση της αίτησης

* Δανειακή σύμβαση υλοποίησης εργασιών

* Ολοκλήρωση του έργου και χορήγηση κινήτρων

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article