17.6 C
Athens
20 April - 2024

Στόχος τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για την Κροατία

Must read

Ύστερα από μία δεκαετία στασιμότητας, η Κροατία και η περιοχή βρίσκονται «αντίκρυ» σε ενεργειακά έργα, αξίας 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό από το οποίο το μισό αφορά στην Κροατία, όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του Ενεργειακού Επενδυτικού Φόρουμ, που οργανώθηκε από το οικονομικό περιοδικό «Poslovni Dnevnik» και συγκέντρωσε συμμετέχοντες από ενεργειακές εταιρείες της Κροατίας και του εξωτερικού, οι οποίες έχουν λάβει άδειες για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αδριατική.

«Μπροστά μας, έχουμε σημαντική δουλειά που πρέπει να κάνουμε, για να πετύχουμε τον στόχο της φθηνότερης ενέργειας. Εργάζομαι για να καταστεί η Κροατία ενεργειακός κόμβος για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Ιβάν Βρντόλιακ, από το βήμα των εργασιών του Φόρουμ.

Την τελευταία διετία, είπε ο κ. Βρντόλιακ, η Κροατία «είδε» σημαντική επέκταση των επενδυτικών έργων σε όλους τους τομείς της ενέργειας. Σημείωσε δε, ότι η στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει την αξιοποίηση των νέων πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, με στόχο την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά και την προμήθεια των γειτονικών χωρών με ενεργειακές ύλες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βρντόλιακ είπε πως αναμένει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για έρευνα ενεργειακών πηγών στην ξηρά και υπενθύμισε ότι, μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν προσφορές στον α΄ γύρο του πρώτου δημόσιου διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ξηρά. Οι επτά εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για το σύνολο των έξι «οικοπέδων» του διαγωνισμού, διευκρίνισε ο κ. Βρντόλιακ.

Σε ό,τι αφορά το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Κρκ, ο κ. Βρντόλιακ ανακοίνωσε πως το έργο θα ξεκινήσει σύντομα. Υπογράμμισε δε, ότι το β΄ εξάμηνο του 2015, η Κροατία σχεδιάζει την έναρξη μιας επένδυσης στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Πλόμιν, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article