21.5 C
Athens
26 April - 2024

Εθνικοποιεί τον… Αμαζόνιο η Βραζιλία

Must read

Σε εθνικοποίηση ενός κομματιού του δάσους του Αμαζονίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Βραζιλίας έπειτα από την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή της χώρας. 

Ο προτεινόμενος νόμος αναγνωρίζει την κυριαρχία της χώρας επί των φυσικών πόρων του Αμαζονίου και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου πολιτικής, με στόχο την κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο τροπικό δάσος.

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή θα χρειάζονται έγκριση από τη νέα κρατική οντότητα με αντάλλαγμα κομμάτια των εσόδων, με ένα παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χορηγούνται οι παραχωρήσεις για εξερεύνηση πετρελαίου μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Petrobras.

Η πρόταση για το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Σέρζιο Τσβάιτερ, και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον Τσβάιτερ, η συνεχιζόμενη καταστροφή στον Αμαζόνιο είναι «απαράδεκτη», και κάλεσε τους συναδέλφους του να βοηθήσουν για την προστασία των συμφερόντων της χώρας στο τροπικό δάσος.

«Διεθνείς ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι ο Αμαζόνιος δεν αποτελεί εθνικό έδαφος, αλλά υπερεθνικό. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Βραζιλίας», υποστήριξε ο Τσβάιτερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μονοπωλίου του κράτους για κάθε εκμετάλλευση φυσικών πόρων, καθώς και την εξαγωγή τους, με γνώμονα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article