15.8 C
Athens
19 April - 2024

Αλγόριθμος του ΑΠΘ μειώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας

Must read

Καθημερινό όφελος 200.000 ευρώ για τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να προκύψει με τον κεντρικό αλγόριθμο διάσπασης αγοράς που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου E-market από το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ερευνητικό έργο E-Market εστιάζει στη δυνατότητα ολοκλήρωσης των Ευρωπαϊκών ημερήσιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκειά του, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς κάθε τοπικής αγοράς.

Η ερευνητική ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Παντελή Μπίσκα, έχει αναπτύξει αλγoρίθμους επίλυσης που προσομοιώνουν πλήρως τις λειτουργίες του κεντρικού επιλυτή «Euphemia», που θα χρησιμοποιηθεί για τη σύζευξη/ενοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών αγορών.

Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό εργαλείο προσομοίωσης ενεργειακών αγορών και θα εφαρμοστεί στην πανευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των ιδιαίτερων ενεργειακών προϊόντων και χαρακτηριστικών κάθε αγοράς.

Το ερευνητικό έργο E-Market χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας – Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα πλαίσια της πράξης «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Εθνικούς Πόρους.

Το E-Market ξεκίνησε στις 06/02/2014, έχει συνολική διάρκεια 17 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 178.000 ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article