21.7 C
Athens
18 April - 2024

Μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των θαλάσσιων πτηνών

Must read

Κατά περίπου 70% έχει μειωθεί από το 1950 ο πληθυσμός των θαλάσσιων πτηνών.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, δημιούργησε μια παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών σχετικά με τον πληθυσμό των θαλάσσιων πτηνών από το 1950 έως το 2010.

Οι ερευνητές συνολικά εξέτασαν 3.213 αναπαραγωγικά πτηνά από 324 είδη θαλάσσιων πτηνών, σε 357 παράκτιες περιοχές. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, ανέκδοτες αναφορές και επιστημονικά άρθρα, με αποτέλεσμα τελικά να καταγραφεί περίπου το 19 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θαλασσοπουλιών.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ο γενικός πληθυσμός των πτηνών μειώθηκε κατά 69,6 τοις εκατό, ή περίπου 230 εκατομμύρια πτηνά, σε ένα διάστημα 60 χρόνων.

Η ανησυχητική μείωση προκλήθηκε από διάφορες αιτίες, όπως την υπεραλίευση των ειδών ψαριών με τα οποία τρέφονται τα θαλάσσια πτηνά, την παγίδευση πτηνών σε αλιευτικό εξοπλισμό, την έκθεσή τους σε νέα αρπακτικά, τη ρύπανση από πετρέλαιο, την απώλεια ενδιαιτημάτων, καθώς και από περιβαλλοντικές μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Τα θαλασσοπούλια αποτελούν μία ιδιαίτερα καλή ένδειξη της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», δήλωσε η Μισέλ Παλέζνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, στην οποία συμμετέχει και η Ελληνίδα Βασιλική Καρπούζη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης και εφαρμογής δράσεων για τη διατήρηση του πληθυσμού των θαλάσσιων πτηνών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Παλέζνι, καθώς η απώλειά τους μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article