14.4 C
Athens
19 April - 2024

Απώλειες στην τιμή του πετρελαίου

Must read

Με απώλειες κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μια σταδιακή αύξηση των ιρανικών εξαγωγών από το 2016 σε μια αγορά με ήδη πλεονάζουσα προσφορά, ύστερα από τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. 

Βάσει της συμφωνίας, θα αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, στη συνέχεια ανέκαμψαν καθώς έγινε προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει άμεσα σε νέα αύξηση της προσφοράς του πετρελαίου. 

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Νταρμέντρα Πραντάν είπε ότι η τελική επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου «σίγουρα» θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές. 

Στις 10:24 ώρα Ελλάδας, το αργό μπρεντ υποχωρούσε 18 σεντς στα 58,33 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό κατέγραφαν απώλειες 9 σεντς στα 52,96 δολάρια.

Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα αυξηθούν σταδιακά από το 2016. 

«Το νέο πετρέλαιο από το Ιράν δεν θα εισρεύσει πριν από το 2016 και πιθανόν θα είναι λιγότερο από αυτό που προβλέπουν οι αισιόδοξοι» είπε ο Ρίτσαρντ Νέφιου, από το αμερικανικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική.
«Υπολογίζω 300.000-500.000 νέα βαρέλια πετρελαίου στην αγορά εντός 6-12 μηνών μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας» συμπλήρωσε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article