19.2 C
Athens
16 April - 2024

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για μείωση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας

Must read

Πέντε μήνες πριν διεξαχθεί μια σημαντική διεθνής σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε οριστικά τον νόμο για τη λεγόμενη “ενεργειακή μετάβαση”, ο οποίος αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. 

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατέθεσε η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και υποστηρίζουν πολλοί οικολόγοι, στόχο έχει να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μειωθεί από το 75% στο 50% η συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας ως το 2025. 

Μερικά ακόμη από τα βασικά σημεία του κειμένου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τους τελικούς καταναλωτές κατά 50% το 2050 εν σχέσει με το 2012 αλλά και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα κατά 30% το 2030, εν σχέσει με το 2012, που θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να φθάσει το 32% του ενεργειακού μίγματος της Γαλλίας το 2030, από 13,7% το 2012. 

Μεταξύ των άλλων μέτρων που προβλέπει ο νόμος περιλαμβάνεται η σταδιακή αντικατάσταση των μη οικολογικών συσκευασιών όπως οι σακούλες, η ανάπτυξη οχημάτων που ρυπαίνουν λιγότερο, η εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά. 

Ο νόμος προβλέπει ακόμη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, ιδίως την απαγόρευση για τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής να πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια, αλλά και για την “πράσινη ανάπτυξη”, που θα δημιουργήσει, όπως προβλέπεται στο κείμενο, 100.000 θέσεις εργασίας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article