24.7 C
Athens
29 March - 2024

Λύσεις για οικονομική θέρμανση ανάλογα με τις ανάγκες σας

Must read

Αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό ή ενδοδαπέδια, πετρέλαιο ή ηλεκτρισμός… είναι μερικά από τα διλήμματα που ταλαιπωρούν ιδιώτες και επαγγελματίες στην αρχή του χειμώνα και πολλές φορές οι επιλογές τους είναι πολύ πιο περιορισμένες από όσο νομίζουν. 

Η δυσκολία της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές, οι ενοικιαστές είναι με «δεμένα τα χέρια» εφόσον το ακίνητο που χρησιμοποιούν έχει από πριν συγκεκριμένη εγκατάσταση. Έτσι, αν υπάρχει για παράδειγμα κεντρική θέρμανση πετρελαίου, είναι αρκετά περιορισμένες οι επιλογές του ενώ δεσμεύεται από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των υπόλοιπων ενοικιαστών ακόμη και αν απουσιάζει αρκετές ώρες από το σπίτι (ενώ καλείται να πληρώσει αρκετά υψηλά κοινόχρηστα). Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματικούς χώρους όπου η εύκολη λύση του κλιματιστικού τελικά εκτοξεύει την κατανάλωση ενέργειας ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο. 

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης οδηγεί σε πρόχειρες και τελικώς επιβαρυντικές για τον οικογενειακό ή επιχειρηματικό προϋπολογισμό όπως  είναι  η χρήση πετρελαίου, τα κλιματιστικά ακόμη και οι σόμπες. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Πρωτίστως, το κρύο που επικρατεί κατά τις ώρες που θέλουμε να ζεσταθούμε καθώς με εξαίρεση το ακριβό πετρέλαιο καμία από τις άλλες επιλογές δεν θερμαίνει τους χώρους επαρκώς και σίγουρα το κρύο επανέρχεται αμέσως μόλις κλείσουμε τις συσκευές. Ένας «αναίμακτος» τρόπος μετάβασης από έναν «αντιοικονομικό» τρόπο θέρμανσης σε έναν λιγότερο κοστοβόρο είναι η αυτονομία θέρμανσης, η οποία απαιτεί ελάχιστες μετατροπές. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν είναι εφικτό, η λύση της κεντρικής θέρμανσης με ένα οικονομικό όμως καύσιμο, αποτελεί μια ενδεδειγμένη επιλογή. 

Ένα καύσιμο που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των ιδιωτών είναι το φυσικό αέριο όπου η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνά το 38% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (μέσος όρος τιμών περιόδου Οκτ. 2013-Ιαν. 2014).  Παράλληλα, ο χώρος θερμαίνεται επαρκώς καθώς τα συστήματα φυσικού αερίου θερμαίνουν την τοιχοποιία και όχι μόνο τον αέρα επομένως ακόμη και όταν σβήσουν, ο χώρος παραμένει ζεστός. 

Με τον τρόπο αυτό, η θέρμανση μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καταναλωτή (οικογένεια, μεμονωμένοι χρήστες, φοιτητές, ηλικιωμένοι, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια) και ο τελικός χρήστης να πληρώνει πραγματικά «ό,τι παίρνει». Ο καταναλωτής τιμολογείται και πληρώνει μετά τη χρήση ενώ έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης και της τιμής χρέωσης εφόσον οι τιμές φυσικού αερίου δημοσιεύονται κάθε μήνα.

Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο προσφέρει την δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση ενός διαμερίσματος προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες σπατάλες σε κόστος και ενέργεια αλλά και οι διαφωνίες με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές

Σε έναν χώρο (π.χ διαμέρισμα) είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. 

Με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου ο χρήστης επιτυγχάνει αποτελεσματική και ποιοτική θέρμανση του διαμερίσματός σας μέσω του υπάρχοντος κυκλώματος των καλοριφέρ, σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές αυτονόμησης (όπως είναι τα κλιματιστικά, οι σόμπες, οι θερμοπομποί, κ.λπ.). Επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί η παροχή ζεστού νερού χρήσης άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προθέρμανση, καθώς ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματός σας και λειτουργεί άμεσα με το άνοιγμα της βρύσης. Παράλληλα, με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου ο καταναλωτής μπορεί, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη οικιακή συσκευή, να έχει κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει.

Kεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο

Η χρήση του φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση αποτελεί σήμερα μια σημαντική λύση για κάθε νοικοκυριό αφού μπορεί να υπάρχει η ταυτόχρονη παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού (με απαραίτητη την παρουσία boiler). Η μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης για χρήση φυσικού αερίου είναι εύκολη οικονομική και συμφέρουσα. Με την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών, αρκεί μόνο η αντικατάσταση του καυστήρα, εργασία εύκολη και απλή που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στα διαμερίσματα που εξυπηρετούνται. Όσον αφορά στο κόστος μετατροπής των συσκευών είναι χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων εναλλακτικών καυσίμων καθώς απαιτείται μόνο η αντικατάσταση του καυστήρα (η οποία πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το αρμόδιο υπουργείο σε ποσοστό 60%). Επιπλέον το φυσικό αέριο κοστίζει λιγότερο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας και διακρίνεται για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και για τις περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα, ούτε παράγει ενώσεις θείου που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης.
Επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους. Σε αυτό τον στόχο ο κτιριακός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας οι οποίες εκτός από οικονομία θα επιτρέψουν στην χώρα μας να εναρμονιστεί με τις επιταγές της ΕΕ για επίτευξη του στόχου 20-20-20 που έχει τεθεί έως το 2020. 

Τα περίπου 200.000 κτίρια του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα έχουν τεράστιες δυνατότητες ενεργειακής βελτίωσης, και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Στην Αττική πάνω από 1300 δημόσια κτίρια χρησιμοποιούν φυσικό αέριο  (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, υπουργεία κλπ) ενώ στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα πυροσβεστικές υπηρεσίες, δημαρχεία, νομαρχίες, Δικαστικά Μέγαρα, σχολεία, κτίρια της Εθνικής Τράπεζας κλπ (Λάρισα, Βόλος, Θεσσαλονίκη) καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φυσικό αέριο. 

Με την χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο είθισται να αποκαλείται και «πράσινο καύσιμο», διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. 

Φυσικό αέριο και για τον κλιματισμό….

Το φυσικό αέριο διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης καθώς μπορεί να προσφέρει και κλιματισμό με μείωση δαπάνης έως και 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Η τεχνολογία ψύξης με φυσικό αέριο προϋπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα με την συνεχή πτώση του κόστους του εξοπλισμού για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές θεωρείται και στην Ελλάδα ως μια οικονομική και βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Το κλίμα της χώρας μας απαιτεί συνθήκες κλιματισμού τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Υιοθετώντας, λοιπόν, τη χρήση του φυσικού αερίου στον τομέα του κλιματισμού, προβαίνουμε σε μια από τις εξυπνότερες και πιο καθαρές περιβαλλοντικά λύσεις, παρέχοντας ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και περιορισμένα έξοδα διαχείρισης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article