23.6 C
Athens
29 March - 2024

Μουσουρούλης: Η κλιματική αλλαγή, απειλή για τα δάση

Must read

Την κλιματική αλλαγή ως μία εκ των βασικών απειλών για τα ελληνικά δάση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ForestLife στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Μάλιστα, ο κ. Μουσουρούλης προανήγγειλε ότι σύντομα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες οι δεσμεύσεις για το κλίμα στην εθνική διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

Όσον αφορά την προστασία των δασών, διαβεβαίωσε για την έμπρακτη υποστήριξη εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ, επισημαίνοντας τους περαιτέρω κινδύνους από τις πυρκαγιές, την παράνομη υλοτομία, τους καταπατητές, αλλά και την έλλειψη χαρτογράφησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία και τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

«Τα δάση αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και θεμέλιο του ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Επισήμανε δε, ότι το δάσος προστατεύεται από το ελληνικό σύνταγμα και τα συντάγματα των χωρών της ΕΕ, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη μέριμνα και τις προβλέψεις για όσα υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Ο κ. Πικραμμένος έκανε, επίσης, γνωστό ότι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή εντείνει τις δράσεις του για την ενίσχυση του σεβασμού του Έλληνα πολίτη για το δάσος.

Το Forest Life, πρόγραμμα ύψους 1 εκατ. ευρώ, όπως παρουσιάστηκε από τον περιβαλλοντολόγο, δασολόγο Πέτρο Κακούρο, συμβάλλει στην οικοδόμηση συνεργασιών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και στην ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, η μισή έκταση του οποίου καλύπτεται από δάση και θάμνους.

Ειδικά στην Ελλάδα, η ξυλώδης βλάστηση ξεπερνά το 40% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας, καθιστώντας την 8η στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Κακούρο, στη Θράκη απαντώνται όλοι οι δασικοί τύποι της Ευρώπης, καθιστώντας το έργο της διάχυσης της γνώσης και της πληροφόρησης εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας.

Το έργο ForestLife στόχο έχει τη διευκόλυνση της διάχυσης και της ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών, την ενδυνάμωση δεξιοτήτων του προσωπικού των δασών των δασικών υπηρεσιών και άλλων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών των δασών μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων, καθώς επίσης και τη διάδοση των δασών ως πρότυπα περιοχών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article