17.1 C
Athens
19 April - 2024

Φυσικό αέριο: Η απόλυτη ανεξαρτησία στο σπίτι

Must read

Θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό και μαγείρεμα παύουν να κοστίζουν ακριβά για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα καύσιμα με οικονομία κόστους που ξεπερνά το 66%.

Οι μεγάλες ελληνικές πόλεις και οι περιοχές γύρω από αυτές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου δικτύου ενώ προς υλοποίηση είναι τα έργα επέκτασης προκειμένου να εξυπηρετηθούν και άλλες περιοχές. Χιλιάδες νοικοκυριά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες τους με την χρήση φυσικού αερίου και μειώνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε μια εποχή όπου βασικά είδη όπως τρόφιμα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης ακριβαίνουν, το φυσικό αέριο έρχεται να εξισορροπήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μέσα στο σπίτι.

Θέρμανση και ζεστό νερό όπως και όταν τα θέλουμε

thermansi

Η αυτόνομη θέρμανση αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για ένα σπίτι καθώς προσφέρει ανεξαρτησία και επιτρέπει η κατανάλωση να προσαρμόζεται στις ανάγκες του καταναλωτή που διαμένει στο χώρο και όχι στις ανάγκες όλων των ενοίκων μιας
πολυκατοικίας (με τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται). Με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 55% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την κατανάλωση και τη αφού οι τιμές φυσικού αερίου αναρτώνται μηνιαίως. Η τιμολόγησή γίνεται μετά την κατανάλωση και με απόλυτη ακρίβεια, καθώς αυτή καταγράφεται από τον μετρητή φυσικού αερίου που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά και στον οποίο ο καταναλωτής έχει συνεχή πρόσβαση. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστού νερού χρησιμοποιούνται αυτόνομοι λέβητες. Στην περίπτωση της θέρμανσης, η συσκευή συνδέεται με την υδραυλική εγκατάσταση του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας, δηλαδή τις σωληνώσεις νερού που τροφοδοτούν τα καλοριφέρ, ενώ για την παροχή ζεστού νερού πραγματοποιείται υδραυλική σύνδεση για την παροχή ζεστού νερού στην κουζίνα ή και το μπάνιο. Στην αγορά συναντώνται ως επί το πλείστον αυτόνομοι επιτοίχιοι λέβητες, καθώς και επιδαπέδιοι. Ο χώρος τοποθέτησης των επιτοιχίων αυτόνομων λεβήτων είναι συνήθως στην κουζίνα, το μπάνιο ή σε μπαλκόνια και αναλόγως με τον τρόπο προσαγωγής του αέρα καύσης και τον τρόπο απαγωγής καυσαερίων χαρακτηρίζονται είτε ως ανοιχτού, είτε ως κλειστού τύπου.

Παράλληλα, ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου προσφέρει παροχή ζεστού νερού χρήσης άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προθέρμανση, καθώς ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματός και λειτουργεί άμεσα με το άνοιγμα της βρύσης.

Οι αυτόνομοι λέβητες καλύπτουν τις ανάγκες ενός διαμερίσματος όχι μόνο για θέρμανση αλλά και για ζεστό νερό. Στην περίπτωση της θέρμανσης, η συσκευή συνδέεται με την υδραυλική εγκατάσταση του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας, δηλαδή τις σωληνώσεις νερού που τροφοδοτούν τα καλοριφέρ, ενώ για την παροχή ζεστού νερού πραγματοποιείται υδραυλική σύνδεση για την παροχή ζεστού νερού στην κουζίνα ή και το μπάνιο. Στην αγορά συναντώνται ως επί το πλείστον αυτόνομοι επιτοίχιοι λέβητες, καθώς και επιδαπέδιοι. Ο χώρος τοποθέτησης των επιτοίχιων αυτόνομων λεβήτων είναι συνήθως στην κουζίνα, το μπάνιο ή σε μπαλκόνια. Για την αποθήκευση ζεστού νερού χρησιμοποιούνται θερμοσίφωνες συνεχούς ροής είναι συσκευές αερίου στις οποίες ο καυστήρας αερίου λειτουργεί όταν υπάρχει ζήτηση ζεστού νερού (5 έως 18 lt/min).Οι θερμοσίφωνες αποθήκευσης προτιμούνται όπου απαιτείται παροχή μεγάλων ποσοτήτων ζεστού νερού με δυνατότητα αποθήκευσης από 40 έως 300 lt.

Καθημερινό μαγείρεμα με φυσικό αέριο

Screen Shot 2015-09-21 at 2.28.32 PM
Με το φυσικό αέριο οι νοικοκυρές μπορούν να επιστρέψουν σε παλιές αγαπημένες συνήθειες όπως είναι το καθημερινό μαγείρεμα. Ακρίβεια στο ψήσιμο, ελαχιστοποίηση του χρόνου προετοιμασίας του φαγητού και οικονομία είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου στην κουζίνα. Στο εμπόριο συναντώνται κουζίνες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είτε στις εστίες και στο φούρνο, είτε μικτές, δηλαδή όπου κάποιες εκ των εστιών ή του φούρνου λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθαρή ατμόσφαιρα μέσα και έξω από το σπίτι

fresh air
Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η χρήση του φυσικού αερίου έχει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια την υγεία όλων μας, καθώς κατά την καύση του εκπέμπει σαφώς λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα άλλα καύσιμα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καθαρό καύσιμο καθώς είναι μείγμα υδρογονανθράκων το οποίο δεν περιέχει ενώσεις θείου, που οι οποίες αποτελούν τις βασικές αιτίες ρύπανσης. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η χρήση του φυσικού
αερίου δεν προκαλεί αιθαλομίχλη, η οποία είναι γνωστή για τις επιβλαβείς συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Το φυσικό αέριο έρχεται στο σπίτι με ένα απλό τηλεφώνημα

gashellas
Ένα απλό τηλεφώνημα για τον έλεγχο ύπαρξης (ή μελλοντικής κατασκευής) δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο αρκεί για να ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης (τηλ. επικοινωνίας 1133 για την Αττική, 11150 για τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη). Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την αίτηση σύνδεσης στο πλησιέστερο κατάστημα εξουσιοδοτημένου συνεργάτη και εφόσον εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης μπορεί να ζητήσει και να λάβει προσφορά για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης και των συσκευών. Κατόπιν υπογράφεται η σύνδεση, γίνεται η τοποθέτηση του μετρητή και κατασκευάζεται η εσωτερική εγκατάσταση. Ύστερα από τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών και την αντοχή και στεγανότητα των σωληνώσεων και των εξαρτημάτων, ξεκινά η παροχή φυσικού αερίου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article