17.7 C
Athens
28 March - 2024

Ραγδαία αύξηση της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου

Must read

Κατά 16% αυξήθηκε το 2015 η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου άθικτου τροπικού δάσους παγκόσμια, καθώς η Βραζιλία, όπου βρίσκονται τα δύο τρίτα της έκτασης του δάσους, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση στους νόμους και να σταματήσει την παράνομη αποψίλωση.

Στοιχεία από δορυφόρους για τους τελευταίους 12 μήνες (μέχρι τον τέλος Ιουλίου) που δημοσιοποίηθηκαν σήμερα δείχνουν πως 5.831 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους αποψιλώθηκαν στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία συγκεκριμένα.

Η αποψίλωση δασών παγκόσμια ευθύνεται για αύξηση περίπου 15% στις εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τα οποία υπό φυσικές συνθήκες απορροφώνται από το δάσος. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά τις εκπομπές όλων συνολικά των μεταφορικών μέσων του πλανήτη.

Η αύξηση της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου, που θεωρείται μαζί με άλλα τροπικά δάση ένας από τους πνεύμονες του πλανήτη λόγω της ικανότητας των δέντρων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο, βασίζεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση της αποψίλωσης στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο, τον μεγαλύτερο παραγωγό δημητριακών και βοοειδών στη Βραζιλία. Κτηνοτρόφοι κατέστρεψαν περίπου 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους σε σχέση με πέρσι, που το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.000.

Παρά την αύξηση φέτος, η αποψίλωση είναι πολύ μικρότερη από αυτή που συνέβαινε στο παρελθόν, και η Βραζιλία έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την καταστροφή του δάσους από τότε που ξεκίνησε τη μέτρηση το 2004, όταν χάθηκαν σχεδόν 30.000 τ.χιλ. δάσους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article