23.3 C
Athens
28 March - 2024

Στοκ με αντιβιοτικά έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους

Must read

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μην το κάνουν, αλλά από το σπίτι τους δε λείπουν αντιβιοτικά όλων των ειδών, ακόμη και ληγμένα.

Ένας στους δύο ενήλικες στην Ελλάδα παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδήγια ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά, με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να το έχει συζητήσει με κάποιον γιατρό. Ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή και ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του για «ώρα ανάγκης». Αποτέλεσμα; Δημιουργούνται τα “σούπερ” μικρόβια, τα οποία έχουν τεράστια αντοχή, δεν τα “πιάνει” κανένα αντιβιοτικό και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις!

Η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς. Παράλληλα κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον η χώρα μας υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες. Εξάλλου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει ανάλογη καμπάνια με σύνθημα: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και εδώ και χρόνια οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να πάψουν να κάνουν στοκ αντιβιοτικών στα σπίτια τους, γιατί δεν τους κάνει καλό. Όμως οι εκκλήσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Γιαυτό και ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και για τη σημασία των εμβολίων για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και τη συνεργασία της Ιατρικής κοινότητας και δήμων, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου. Το πρόγραμμα της εκστρατείας θα υλοποιηθεί σε 26 δήμους, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι γιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, θα διατρέξουν την ελληνική περιφέρεια από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως την Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολές, διανομή ενημερωτικού υλικού, και, κυρίως, προσωπική συζήτηση με τους πολίτες. Οι στόχοι της εκστρατείας είναι να διαυθούν οι μύθοι και να αναδειχτούν αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και, τελικά, την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

«Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορείς της Αυτοδιοίκησης και της ιατρικής κοινότητας συνεργάζονται οργανωμένα για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στο τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την προστασία και για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, όπως είναι η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article