20 C
Athens
26 April - 2024

Οι δασμοί στα κινεζικά φωτοβολταϊκά θέτουν σε κίνδυνο έργα στις ΗΠΑ

Must read

Η υψηλή δασμολόγηση των ΗΠΑ σε μια σειρά προϊόντων της Κίνας και της Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων και τα φωτοβολταϊκά, θέτουν σε κίνδυνο φωτοβολταϊκά έργα μέχρι και 3 GW.

Σύμφωνα με έκθεση του NPD Solarbuzz προκύπτει ότι, πολλοί κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ψάξουν για εναλλακτικούς προμηθευτές ή θα πληρώσουν υψηλότερες τιμές προμήθειας κινεζικών φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Όπως σημειώνει η έκθεση, σχεδόν το ήμισυ των έργων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αφορούν φωτοβολταϊκών εδάφους -ένας παραδοσιακά ελκυστικός επενδυτικός κλάδος της χώρας. Ωστόσο, με τους νέους προκαταρκτικούς δασμούς να κυμαίνονται μεταξύ 26-165%, το budget αρκετών κατασκευαστών έχει τιναχθεί στον αέρα.

«Τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά εδάφους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυξήσεις κόστους και πιθανές διαταραχές κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, καθώς πολλοί κατασκευαστές έχουν υπογράψει συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις», δήλωσε ο αναλυτής του NPD, Michael Barker. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε αύξηση κόστους θα μπορούσε να σημάνει επαναδιαπραγμάτευσεις όρων, καθυστέρηση ή ακόμη και διακοπή».

Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη την Αμερική, η ισχύς φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας ανέρχεται στα 50 GW, με την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα να αποτελούν τους leaders της εν λόγω αγοράς.

Το NPD τονίζει ότι ολοένα αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους φωτοβολταϊκών σε πολιτείες όπως η Γιούτα και η Μινεσότα, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρούνταν μια καθίζηση.

«Τα φωτοβολταϊκά έργα έγιναν μια από τις πιο αποδοτικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνει η αναλυτής Christine Beadle. Σύμφωνα με την ίδια, από τα θετικά του συγκεκριμένου κλάδου είναι η ικανότητα των κατασκευαστών να προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα της αγοράς και να υπερπηδούν εξωτερικούς παράγοντες που αυξάνουν το κόστος κατασκευής των έργων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article