23.6 C
Athens
29 March - 2024

Οικολογικά ρούχα από δίχτυα για την προστασία της θάλασσας (φωτό)

Must read

Τι κοινό μπορεί να έχει η μόδα με την οικολογική δράση και την κυκλική οικονομία; Το σκεπτικό είναι απλό ανασύροντας εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας που αποτελούν εν δυνάμει θανατηφόρες παγίδες για θαλάσσια είδη όπως οι χελώνες, οι φώκιες, τα δελφίνια και πολλά άλλα είδη υπό προστασία, μπορείς να δημιουργήσεις οικολογικό νήμα και ύφασμα και εν συνεχεία ρούχα υψηλής ποιότητας.

Άγνωστο για πολλούς μέχρι τώρα στην Ελλάδα αυτό το καινοτόμο project, που λέγεται  «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα», υπάρχει εδώ και τρία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο) και ήδη έχει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Στη χώρα μας υπάρχει εδώ και ένα χρόνο και πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους, το MEDASSET Ελλάς, το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεργάτης της ομώνυμης διεθνούς ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών και οικοσυστημάτων της Μεσογείου και συντονίζει το πρόγραμμα στην Ελλάδα το οπτικοποίησε με τον καλύτερο τρόπο.

Σπουδαστές και απόφοιτοι της σχολής ΑΚΤΟ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ρούχα με βάση ύφασμα που έχει φτιαχτεί από παλιά δίχτυα ψαρέματος και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Πως όμως ένα κομμάτι δίχτυ καταλήγει να γίνει μαγιό, ρούχα, κάλτσες ή ακόμα και χαλί; Η Γεωργία Τρισμπιώτη, διευθύντρια του MEDASSET Ελλάς, εξηγεί:

Αρχικά τα δίχτυα μαζεύονται, στη συνέχεια αποστέλλονται για καθαρισμό σε εργοστάσια της Λιθουανίας ή της Τουρκίας και ακολούθως συνεχίζουν το ταξίδι τους για Σλοβενία όπου πάνε σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας και από εκεί γίνεται η ανακύκλωσή του σε νάιλον υψηλής ποιότητας ECONYL.

Στη συνέχεια αυτό το ECONYL πηγαίνει σε εργοστάσια που παράγουν ύφασμα απ’ αυτό το οικολογικό υλικό στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και καταλήγουν σε εταιρείες που παράγουν ρούχα, μαγιό, κάλτσες και χαλιά. Αν και στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει κάποιος τέτοια ρούχα στο εμπόριο μπορεί ωστόσο να προμηθευτεί κάλτσες που διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του MEDASSET και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει κιόλας στο πολύτιμο έργο καθαρισμού των θαλασσών.

Το έργο σε αριθμούς

Από το 2013, στο πλαίσιο του Healthy Seas έχουν ανασυρθεί 159,65 τόνοι διχτυών από το βυθό σε πέντε χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 75 δυτών.

Η ανάσυρση διχτυών αυξήθηκε κατά 443% μεταξύ 2013 (20 τόνοι) και 2015 (108,65 τόνοι).

Μόνο στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο που τρέχει το πρόγραμμα έχουν ανασυρθεί πάνω από 22 τόνοι διχτυών και έχουν γίνει έξι καταδυτικές αποστολές.

Η πιο πρόσφατη ήταν στη Μακρόνησο  όπου μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, με τη συνεργασία καταδυτικού κέντρου στο Λαύριο και την αρωγή εξειδικευμένων δυτών από την Ολλανδία καθάρισαν ένα παλιό ναυάγιο φορτηγού πλοίου που το κουφάρι το βρίσκεται στην περιοχή από το 1958.

Σε αυτό το έργο πολύτιμη είναι η συμβολή των κατά τόπους αλιευτικών συλλόγων όπου το MEDASSET πραγματοποιεί αποστολές καθαρισμού καθώς πέρα απ’ ότι υποδεικνύουν περιοχές που έχουν εντοπίσει παλιά δίχτυα δίνουν κιόλας για ανακύκλωση όσα πια δεν χρησιμοποιούν, συμπληρώνει η κ. Τρισμπιώτη.

Εξάλλου τα περισσότερα δίχτυα είναι φτιαγμένα από νάιλον, ένα πολύτιμο πολυμερές πλαστικό, το οποίο μπορεί να χρειαστεί και 100 χρόνια για να αποσυντεθεί αν αφεθεί στο βυθό της θάλασσας.

«Στόχος είναι να δείξουμε πως ένα σκουπίδι δεν καταλήγει στη χωματερή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά αντίθετα αξιοποιείται και γίνεται κάτι χρήσιμο που από τη μία μεριά βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τονίζει η διευθύντρια του MEDASSET.

*Το Healthy Seas είναι μια κοινοπραξία της οργάνωσης ECNC Group (Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διατήρηση της Φύσης) με δύο επιχειρήσεις: τον όμιλο Aquafil και τη Star Sock. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article