16.4 C
Athens
29 March - 2024

Στο Λίβερπουλ οι ισχυρότερες ανεμογεννήτριες του κόσμου

Must read

Η δανέζικη εταιρεία Dong Energy ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 32 εκ των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών στον κόσμο στον κόλπο του Λίβερπουλ, στο πλαίσιο της επέκτασης του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Burbo Bank.

Με ύψος 195 μέτρα και λεπίδες μήκους ίσου με εννέα λεωφορείων, οι ανεμογεννήτριες είναι πλέον σε λειτουργία και παράγουν καθαρή ενέργεια. Κάθε μία από τις νέες ανεμογεννήτριες έχει υπερδιπλάσια ισχύ από αυτές του γειτονικού αιολικού πάρκου που κατασκευάστηκε πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ανεμογεννήτριες 8 μεγαβάτ για εμπορικό σκοπό, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να διεκδικεί πλέον την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Οι επιδοτήσεις και οι ευνοϊκοί κανονισμοί του παρελθόντος κατέστησαν δυνατό αυτό το επίτευγμα και η αιολική βιομηχανία ζητά από την πολιτική ηγεσία να συνεχίσει αυτήν την πολιτική μετά το Brexit. Εξάλλου, οκτώ νέα έργα βρίσκονται υπό κατασκευή, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν άλλο 50% παραγωγικής ικανότητας.

Στη Γερμανία, η ίδια εταιρεία πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Οι ιθύνοντες του ενεργειακού κολοσσού πιστεύουν ότι προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού του φιλόδοξου έργου, θα υπάρχουν στην αγορά ανεμογεννήτριες ισχύος έως και 13 ή 15 μεγαβάτ. Η τεχνολογική πρόοδος θα βοηθήσει ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους σε όλη τη βιομηχανία και την αποφυγή επιβράδυνσης σε περίπτωση μειώσεων των κρατικών επιδοτήσεων.

Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ικανότητα παραγωγής 5,3 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 4,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article