23.5 C
Athens
28 March - 2024

Θέμα χρόνου η αδειοδότηση της Total για τη γεώτρηση στην Κύπρο

Must read

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων της Total για την παραχώρηση περιβαλλοντικής έγκρισης και άδειας για περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί θετικά για τον γαλλικό κολοσσό.

Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», οι δύο άδειες πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκδοθούν πολύ σύντομα, ώστε στη συνέχεια η Total να εκδώσει, από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, την τρίτη και τελευταία άδεια που απαιτείται, η οποία αφορά θέματα ασφάλειας.

Η έγκριση

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι όλες οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική έγκριση έχουν ολοκληρωθεί. Στη διάρκεια των επαφών των αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος με στελέχη της Total έγιναν κάποιες παρατηρήσεις από κρατικής πλευράς και υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση από την εταιρεία. Σε αυτή τη φάση έχει ετοιμαστεί προσχέδιο της περιβαλλοντικής έγκρισης και έχει σταλεί στους αρμοδίους για την τελική αξιολόγηση και την καταγραφή παρατηρήσεων. Εκτιμάται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας η περιβαλλοντική έγκριση (η μία από τις τρεις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της γεώτρησης) θα δοθεί στην Total.

Offshore protocol

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των τελικών διαδικασιών για την έκδοση άδειας στη βάση του offshore protocol, δηλαδή του κυρωτικού νόμου του Πρωτοκόλλου της Μεσογείου, κάτω από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση αφορά όλα τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη γεώτρηση. Τη συγκεκριμένη άδεια χορηγεί ο υπουργός Γεωργίας και οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση έχει εκδοθεί προσχέδιο της άδειας και στάλθηκε στα αρμόδια όργανα για την τελική τους τοποθέτηση. Εκτιμάται δε ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης θα είναι έτοιμος για την έκδοση και αυτής της άδειας.

Safety case

Νοουμένου ότι μέχρι 12-13 Ιουνίου η γαλλική εταιρεία θα έχει στα χέρια της τις δύο από τις τρεις βασικές άδειες που απαιτούνται για την έναρξη της γεώτρησης, θα έχει περίπου 22 εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει και την τρίτη άδεια, νοουμένου ότι ως ημέρα έναρξης της γεώτρησης θεωρείται η 13η Ιουλίου. Η εν λόγω άδεια, όπως προαναφέραμε, θα εκδοθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και θα αφορά θέματα ασφάλειας (safety case) στη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών. Η τρίτη άδεια μπορεί να εκδοθεί μόνο εφόσον εκδοθούν οι δύο προαναφερθείσες, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, για να ισχύσουν η περιβαλλοντική έγκριση και το offshore protocol θα πρέπει απαραιτήτως να εγκριθεί και η άδεια από το Υπουργείο Εργασίας για τα θέματα ασφάλειας κατά τη γεώτρηση.

Η γεώτρηση

Τη γεώτρηση Oneisiphoros West 1 θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Total το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella. Προβλέπεται και η πραγματοποίηση επιβεβαιωτικής γεώτρησης (appraisal well) σε περίπτωση που η πρώτη -ερευνητική- γεώτρηση εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου. Η γεώτρηση αναμένεται να κρατήσει 85 με 90 μέρες, χωρίς να υπολογίζονται απρόοπτα γεγονότα ή βλάβες. Ενδέχεται ωστόσο να ολοκληρωθεί νωρίτερα σε περίπτωση που στη δομή Ονησίφορος διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Το τρυπάνι υπολογίζεται να φθάσει σε βάθος 4.250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του νερού στην επιλεγείσα περιοχή ανέρχεται στα 1.698 μέτρα.

Εντός του 2017 και το πιθανότερο τον Νοέμβριο αναμένεται να έχουμε και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά από την ENI. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής σε ποιο από τα πέντε τεμάχια στα οποία είναι operator η ΕΝΙ (2, 3, 9, 6, 8) θα γίνει η γεώτρηση. Βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες οι σεισμογραφικές έρευνες από το πλοίο Ramform Hyperion στα τεμάχια 8 και 9 για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας και μέχρι το φθινόπωρο θα ληφθεί απόφαση ως προς το τεμάχιο που θα επιλεγεί για την επόμενη γεώτρηση. Ως πιθανότερη επιλογή θεωρείται το τεμάχιο 8.

Παζάρι για Αφροδίτη

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και ήταν προγραμματισμένο να είναι παρών στη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil. Ήδη, όμως, ο κ. Λακκοτρύπης είχε τη Δευτέρα συνάντηση με αντιπροσωπία της Noble Energy, με την οποία συζήτησε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και το σημείο στο οποίο έφθασαν οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες στην Αίγυπτο για συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών. Για την ώρα δεν υπάρχει θέμα ανακοινώσεων από πλευράς υπουργείου, αλλά είναι σε εξέλιξη επαφές με αρκετούς ενδιαφερόμενους.

Τα προβλήματα που εμποδίζουν την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών δεν εξέλιπαν, αφού οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δυσκολεύουν την επίτευξη συμφέρουσας συμφωνίας. Ωστόσο είναι σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις, με την εμπλοκή των εταιρειών Noble, Shell, Delek και ΕΥΚ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) τόσο για εξεύρεση συμφέρουσας τιμής όσο και για εξοικονόμηση χρημάτων που αφορούν την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπως το πρότεινε αρχικά η Noble.

Εν ολίγοις, παλαιότερη έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Ενέργειας προς τις εταιρείες για μείωση των εξόδων που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών και έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση μέχρι στιγμής. Δεν τίθεται πάντως θέμα αναθεώρησης του ποσοστού εσόδων που θα έχουν οι δύο πλευρές (ιδιαίτερα η κρατική) από ενδεχόμενες πωλήσεις. Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται εντός του 2017.

Πηγή: Πολίτης

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article