20.4 C
Athens
28 March - 2024

Κίνα: Δασοφύλακες αφιερώνουν τη ζωή τους για να διαφυλάξουν τα γιγάντια πάντα

Must read

Τα τελευταία 16 χρόνια ο Χεμίν περιπολεί στις περιοχές που ζουν τα γιγάντια πάντα στο φυσικό πάρκο Μπαϊσουτσιάνγκ, στη βορειοδυτική επαρχία της Κίνας Γκανσού.

Καλύπτοντας μία περιοχή 1. 837.990 στρεμμάτων δάσους, το Μπαϊσουτσιάνγκ, γνωστό ως ο μεγαλύτερος οικότοπος των γιγάντιων πάντα στην Κίνα, φιλοξενεί πάνω από 110 ζώα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/10 του συνόλου των πάντα σε όλη την Κίνα. Ο 38χρονος Χεμίν είναι έμπειρος πεζοπόρος σε απότομες και ολισθηρές βουνοπλαγιές όπου καταγράφει τα ίχνη που αφήνουν τα ελεύθερα γιγάντια πάντα και αναφέρει περιπτώσεις λαθροθηρίας, καθώς και κινδύνους για πυρκαγιά. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται περιπολίες στις οποίες συμμετέχει ο Χεμίν, διάρκειας πέντε ημερών, όπου αλλάζουν τις μπαταρίες για τις 260 υπέρυθρες κάμερες με τις οποίες παρακολουθούν τα σπάνια αυτά ζώα.

Το 2017 η Κίνα εγκαινίασε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός εθνικού πάρκου για τα γιγάντια πάντα, 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε τρεις επαρχίες –Σιτσουάν, Σαανσί και Γκανσού– σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα να κινούνται πιο ελεύθερα, καθώς σήμερα τα ελεύθερα πάντα ζουν σε απομονωμένες βραχώδεις περιοχές. Το Μπαϊσουτσιάνγκ προγραμματίζεται να ενταχθεί στο τεράστιο εθνικό πάρκο έως το 2020. Για τους δασοφύλακες όμως, αυτό σημαίνει ακόμα πιο εντατικές περιπολίες οι οποίες ξεκινούν την αυγή και ολοκληρώνονται μόλις οι ακτίνες του ήλιου κρυφτούν πίσω από τα βουνά.

Ο Χεμίν έχει την άδεια να επισκεφθεί την οικογένειά του, που ζει σε παρακείμενο δήμο, μόνο μία φορά τον μήνα περνώντας μόλις τρεις έως πέντε μέρες μαζί τους κάθε φορά. Για να φθάσει στην οικογένειά του δεν υπάρχει πλακόστρωτο μονοπάτι καθώς το φυσικό πάρκο είναι αποκομμένο από τον έξω κόσμο προκειμένου να μην ενοχλούνται τα γιγάντια πάντα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μία φορά που πήγαινε στην οικογένειά του ο Χεμίν συνάντησε σε απόσταση 20 μόλις μέτρων ένα γιγάντιο πάντα να τρώει αμέριμνο κορμούς μπαμπού. Οπως διηγείται, νόμιζε ότι ήταν αρσενικό, δεν έδειξε να τον φοβάται, τον κοίταξε στα μάτια και στη συνέχεια έφυγε. Ηταν η μοναδική φορά που συνάντησε ένα ελεύθερο πάντα στη φύση, καθώς οι περίπου 132 δασοφύλακες που δουλεύουν στο πάρκο δεν είχαν ποτέ την τύχη του Χεμίν.

Παιδί δύο ανώτερων δασοφυλάκων ο Χεμίν ήθελε ανέκαθεν να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών του. Μόλις αποφοίτησε από τη σχολή δασοφυλάκων το 2002, εντάχθηκε αμέσως και χωρίς κανένα δισταγμό στο δυναμικό του πάρκου Μπαϊσουτσιάνγκ.

Κάποτε, πριν από το 2000, ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα στο Μπαϊσουτσιάνγκ είχε πέσει κάτω από τα 100 εξαιτίας της αυξανόμενης ανθρώπινης δραστηριότητας στα βουνά. Σήμερα στο πάρκο ζουν 51 είδη εθνικά προστατευόμενων ειδών όπως γιγάντια πάντα και χρυσοί πίθηκοι .Δεδομένου ότι από το 2000 τα μέτρα προστασίας έγιναν πιο αυστηρά, ο αριθμός των ελεύθερων γιγάντιων πάντα αυξήθηκε σε ποσοστό πάνω από 10%. Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει τους δασοφύλακες να κάνουν με περισσότερη προσήλωση τη δουλειά τους. 

Πηγή: ΑΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article