19.9 C
Athens
28 March - 2024

Αύξηση 40% των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης

Must read

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά ενάμιση βαθμό θα προκαλέσει πιο έντονες συνθήκες ξηρασίας στη νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα), οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 40% της συνολικής περιοχής που θα καίγεται έως το 2100.

Αν μάλιστα η κλιματική αλλαγή ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε η έκταση των καμένων περιοχών στις μεσογειακές χώρες μπορεί να αυξηθεί κατά 100%, δηλαδή να διπλασιασθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Μεσογειακή Ευρώπη είναι άκρως ευάλωτη στις πυρκαγιές. Ένα κλίμα ολοένα πιο ζεστό και ξηρό θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών στο μέλλον. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι η μικρότερη δυνατή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article