22.7 C
Athens
29 March - 2024

Παρελθόν το 95% του μόνιμου πάγου της Αρκτικής

Must read

​Το κώδωνα του κιδύνου κρούουν αμερικανοί επιστήμονες, μετά την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας Διοίκησης των ΗΠΑ. H Αρκτική τείνει προς μια μόνιμη κατάσταση χωρίς πάγο και δεν δείχνει κανένα σημάδι επιστροφής στην παγωμένη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.

Οι πάγοι της Αρκτικής είναι πιο ευάλωτοι  στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς η θερμοκρασία στον βορρά αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη

Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) υπογραμμίζει ότι το 95% του μόνιμου πάγου της Αρκτικής έχει χαθεί από το 1985 ως σήμερα.

Η Αρκτική περιλαμβάνει δυο διαφορετικά είδη πάγου: τον εποχιακό, ο οποίος αναπτύσσεται κατά την διάρκεια του χειμώνα και λιώνει την περιόδου του καλοκαιριού, και τον μόνιμο πάγο, που παραμένει όλο το χρόνο αναλλοίωτος. Ο τελευταίος λειτουργεί ως «ραχοκοκαλία» στην περιοχή, διατηρώντας τη θερμοκρασία αρκετά χαμηλή ώστε να επιτρέπει τον σχηματισμό και νέου πάγου.

Ωστόσο, τα πράγματα δυστυχώς αλλάζουν. Κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, το αρχαίο κάλυμμα πάγου έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό το χειμώνα, η περιοχή έδειξε αδύναμη στην επιδιόρθωση του οικοσυστήματος με το σχηματισμό νέου πάγου. Αν και ο νέος αυτός πάγος θα μπορούσε δυνητικά να σταθεροποιηθεί και να γίνει πιο μόνιμος, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πάγος είναι πιθανόν να σπάσει και πάλι το καλοκαίρι του 2019, αποτέλεσμα που θα οδηγούσε στην πλήρη εξαφάνιση του μόνιμου πάγου.

Αυτό το σενάριο θα είναι καταστροφικό για τον πλανήτη, αφού η Αρκτική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν τον μόνιμο πάγο για να κρατήσει το βόρειο πόλο κρύο. Ο πάγος αντανακλά το ηλιακό φως αποτρέποντας την θέρμανση του νερού. Αν όμως οι πάγοι εκλείψουν, το φως του ήλιου θα απορροφηθεί από το σκοτεινότερο ωκεάνιο νερό. Περισσότερο απορροφημένο φως του ήλιου σημαίνει περισσότερη θέρμανση, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερη τήξη πάγου.

Τελικά, θα φτάσουμε στο σημείο όπου η Αρκτική θα έχει πάγο μόνο το χειμώνα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά η πρόσφατη έκθεση της IPCC ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να συμβεί μια φορά κάθε δεκαετία αν δεν επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού. Και μια απαλλαγμένη από πάγο Αρκτική θα αυξήσει τη θέρμανση για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθιστώντας την αλλαγή του κλίματος χειρότερη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article