17.1 C
Athens
29 March - 2024

Σε κρίση η γερμανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας

Must read

Η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας αποτελεί παγκοσμίως την μεγαλύτερη ελπίδα της ενεργειακής επανάστασης. Ωστόσο, στη Γερμανία ο εν λόγω τομέας αντιμετωπίζει μια κρίση, σύμφωνα με τον Hermann Albers.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Αιολικής Ενέργειας (BWE) είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα «θανατηφόρο λάθος» με την εισαγωγή ελάχιστης απόστασης για ανεμογεννήτριες 1.000 μέτρων από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια άποψη ενστερνίζεται και η συμβουλευτική εταιρεία της χώρας, Prognos που θεωρεί ότι «η επιτυχημένη ιστορία της γερμανικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο»

Αν και στην πρόσφατη εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ανθρώπων της βιομηχανίας και κυβερνητικών αξιωματούχων, τα βασικά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή κατανάλωση της Γερμανίας έφθασε στο 43% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας BDEW και του ερευνητικού ιδρύματος ZSW.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 εγκαταστάθηκαν μόνο 35 νέοι ανεμόμυλοι με συνολική παραγωγή 290 MW (80%) από την ίδια περίοδο του 2018 και το χαμηλότερο σε δύο δεκαετίες. Τον Σεπτέμβριο, υποβλήθηκαν προσφορές μόνο για το 35% των 500 MW στο μπλοκ.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE) εκτιμά ότι για την επίτευξη των στόχων της Γερμανίας για την αιολική ενέργεια απαιτείται ετήσια εγκατάσταση 4,7 GW αιολικής ενέργειας

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 65% τουλάχιστον των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030. Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι στιγμής φέτος και η ηλιακή ενέργεια μόλις 10%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article