17.1 C
Athens
19 April - 2024

Τελ Αβίβ σε Λευκωσία : Δεν τίθεται θέμα αγωγού προς Τουρκία

Must read

Δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί του Ισραήλ σχετικά με την κατασκευή του αγωγού East Med και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Αυτό διαβεβαίωσε την Λευκωσία το Τελ Αβίβ σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου κατά την διάρκεια χθεσινής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με την ισραηλινή πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες περί τουρκο-ισραηλινού αγωγού συναινούν στο ότι η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα “τουρκικά ύδατα”. Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα τα περί αναθέρμανσης του διαλόγου και σεναρίου τουρκο-ισραηλινού αγωγού σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης χωρίς να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει τις φήμες. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο ζήτημα και τα όσα κυκλοφορούν ως επίσημοι και ανεπίσημοι ψίθυροι τις τελευταίες μέρες, απάντησε: «Το θέμα του Ισραήλ δεν είναι στην ατζέντα μας. Αφού δεν είναι στην ατζέντα μας δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε επί του θέματος».

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθούν οι χθεσινές τοποθετήσεις που έγιναν από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. Ο πρώτος διαμήνυσε πως δεν υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ και ο δεύτερος άφησε να φανεί ότι μπορεί η ισραηλινή πλευρά να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα προς την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυε πως στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article