16.4 C
Athens
29 March - 2024

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η νέα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το βράδυ του Σαββάτου 4 Οκτωβρίου, με την οποία καταγγέλλει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες στο πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν εξέπληξε διόλου τη Λευκωσία. 

Ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε μία κίνηση ώστε να καταγράψει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι συνδέει τις «μονομερείς» ελληνοκυπριακές κινήσεις με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτές δεν θα επηρεαστούν. Προς το παρόν, η Τουρκία απλά επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Κατεχόμενα στις δικές τους έρευνες.

Το παρασκήνιο πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποφύγει προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τούτο έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από λίγο καιρό. Η ύπαρξη δε αμερικανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή αποτελεί επαρκή λόγο για να εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία γνωρίζει ότι πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της για την προστασία της ΑΟΖ. Προσεχώς, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες ασφαλείας ευρείας κλίμακας μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον που ίσως επισφραγιστούν και με επίσκεψη στο νησί του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι η άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί ήδη από τη δεκαετία του 1970. Εφόσον γίνει αυτό το βήμα, τότε θα μπορούν να δοθούν στη Λευκωσία και δύο πολεμικά σκάφη – πιθανότατα φρεγάτες – για την επιτήρηση της ΑΟΖ. Όλα αυτά θα ενταχθούν σε ένα πακέτο που θα έφερνε σταδιακά την Κύπρο πιο κοντά στους δυτικούς θεσμούς ασφαλείας και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article