15.8 C
Athens
19 April - 2024

Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Αναγκαία η ισορροπία μεταξύ των ΑΠΕ και της προστασίας του περιβάλλοντος

Must read

Την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόνισε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΕΤ), και του forum “Συγκλίσεις” στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως τόνισε, «το 27% της χώρας είναι περιοχές Natura, όπου πρέπει να προστατεύσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα με κάθε τρόπο, αλλά απ΄ την άλλη πρέπει να προχωρήσουμε και να βρούμε μία ισορροπία στην προώθηση των ΑΠΕ για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει διπλασιασμό της καθαρής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας .

«Υπάρχει η περιβαλλοντική νομοθεσία και μας δίνονται τα νομικά εργαλεία, μέσω της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν μιλάμε για προστατευόμενη περιοχή, υπάρχουν επιπλέον εργαλεία, όπως οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο γενικός γραμματέας, έτσι ώστε «να οριστούν συγκεκριμένες ζώνες για το πού επιτρέπεται και τι».

Σε σχέση με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ο κ. Αραβώσης επεσήμανε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, όμως, όπως έκανε γνωστό, με βάση τη σχετική μελέτη θα προσδιοριστεί το πού μπορεί να εγκαθίστανται ΑΠΕ, σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, ενώ θα υπάρξει και σχετική πρόβλεψη για τη σωστή διαχείριση των ΑΠΕ στο τέλος του κύκλου ζωής, με βάση τις ΑΕΠΟ.

«Θέλουμε να έχουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για να βρούμε μία λύση. Δεν είναι πρόβλημα του ΥΠΕΝ αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον. Πρέπει να βρούμε αυτή την ισορροπία που είναι πολύ σημαντική. Η τεχνολογία και η καινοτομία, μαζί με τα θεσμικά εργαλεία, μπορούν να δώσουν τη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης.

«Να προσέξουμε να μην καταστρέψουμε πολύτιμα στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού στο όνομα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε απ΄ την πλευρά της η Λυδία Καρρά πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ και έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής γραμμής στα θέματα της προώθησης των ΑΠΕ. «Να καταλήξουμε σε λύσεις που θα συμβάλουν στην παγκόσμια υπαρξιακή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να διασώσουμε το πολύτιμο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πανέμορφης χώρας μας», ανέφερε.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, εκ μέρους των διοργανωτών, ως βασικό ζητούμενο τέθηκε μεταξύ άλλων, ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, αλλά και η προώθηση καθαρών τεχνολογιών όπως η γεωθερμία, το υδρογόνο και η βιομάζα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article