19.9 C
Athens
20 April - 2024

Νευρική κρίση στην Τουρκία από τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η διαφαινόμενη ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανησυχία αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση ότι οι τρεις χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση σε επίπεδο κορυφής στο Κάιρο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην οποία θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Θα έχει προηγηθεί άλλη μία, συγκεκριμένα η τρίτη, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, στη Λευκωσία, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο κύπριος ομόλογός τους Σαμέχ Σουκρί είχαν εκτενείς συνομιλίες που κατέληξαν σε μακροσκελές Κοινό Ανακοινωθέν για όλα τα θέματα που απασχολούν τις τρεις χώρες.

Το Κάιρο διάκειται αυτή την περίοδο πολύ θετικά προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι δύο χώρες, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία, στήριξαν την Αίγυπτο κατά τη δύσκολη περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπήθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Σίσι στο Κάιρο. Η Αίγυπτος ξέρει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πύλες της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και θέλει να καλλιεργήσει αυτές τις σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος θεωρεί πολύ σημαντική την αιγυπτιακή συνεργασία στο θέμα της ενέργειας, εξ’ ου και η παράλληλη προώθηση της τριμερούς Καΐρου, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ. Επιπλέον, η Αθήνα πιστεύει ότι η συνεχής βελτίωση των διμερών σχέσεων με το Κάιρο θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει τον δρόμο για μία συμφωνία στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο – κάτι που επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει η Άγκυρα. 

Η Τουρκία, που επίσης δεν θέλει επ’ ουδενί πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη νέα ηγεσία του Καΐρου η οποία επιστρέφει δυναμικά στη Μέση Ανατολή ως ηγέτιδα δύναμη έπειτα από σύντομη απουσία, ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Άγκυρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article