17.7 C
Athens
29 March - 2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας χορηγεί 114 εκατ. ευρώ σε 35 έργα τεχνολογίας αιχμής με πολλές ελληνικές συμμετοχές

Must read

   Το πιλοτικό μέσο Pathfinder του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) επέλεξε 35 έργα με πολλές ελληνικές συμμετοχές, που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής, στα οποία θα χορηγηθεί συνολικό ποσό 114 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, «Ορίζων 2020». 

   Ο Ιορδάνης Αρζιμάνογλου, επιστήμονας ειδικευμένος στη γενετική, την αντικαρκινική έρευνα, τη βιοτεχνολογία και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, ορίστηκε ο πρώτος διαχειριστής προγραμμάτων του ΕΣΚ. Αποστολή των διαχειριστών προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη οραμάτων για τομές στην τεχνολογία και την καινοτομία και η επίτευξη συνεργειών σε όλο το χαρτοφυλάκιο έργων του ΕΣΚ ώστε να υλοποιηθούν τα οράματα αυτά, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   «Με το μέσο Pathfinder του ΕΣK μετατρέπουμε ερευνητικά έργα ρηξικέλευθων τεχνολογιών σε καινοτόμες επιχειρήσεις που εστιάζουν στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη βαθιά τεχνολογία. Σήμερα, διαπιστώνουμε στην πράξη πώς το ΕΣΚ στηρίζει σθεναρά την καινοτομία σε όλη την Ευρώπη, παροτρύνοντας τους ερευνητές από διαφορετικούς τομείς να συνεργαστούν και συμβάλλοντας στην εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών έργων», δήλωσε η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

   Είκοσι δύο από τα επιλεγέντα έργα προέρχονται από το Pathfinder Proactive, ένα στοιχείο του ΕΣΚ το οποίο ενθαρρύνει ερευνητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στους εξής τομείς: ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη, εμφυτεύσιμες αυτόνομες συσκευές, ρηξικέλευθη παραγωγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών για πλήρη απανθρακοποίηση (μέσος προϋπολογισμός ανά έργο: 4 εκατ. ευρώ).

   Τα υπόλοιπα 13 έργα υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση της μετάβασης σε καινοτόμες δραστηριότητες, με την οποία στηρίζονται τα επιτυχή αποτελέσματα ώριμων ερευνητικών έργων ώστε να αξιοποιηθούν εμπορικά οι δραστηριότητές τους (μέσος προϋπολογισμός: 2 εκατ. ευρώ).

   Στο ενισχυμένο πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΣΚ (2019/2020) θα οριστούν πέντε διαχειριστές προγραμμάτων με μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα τους και πείρα στη διαχείριση διατομεακών ομάδων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article