15 C
Athens
29 March - 2024

Σχέδιο δράσης του ΥΠΕΝ για απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης

Must read

Σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της δέσμευσης περί απόσυρσης πλαστικών μιας χρήσης υλοποιεί το ΥΠΕΝ, «ακούγοντας τόσο την ελληνική αγορά όσο και τους πολίτες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία θα κατατεθεί, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021, ενώ, στο μεταξύ, θα έχει δοθεί όλος ο χρόνος στην αγορά για την αναγκαία προσαρμογή.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι ολοκλήρωσε -μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου- έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών, εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αντικείμενο της διαβούλευσης ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Όπως, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν η αγορά και οι πολίτες αλλά να τεθεί σε εφαρμογή ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα επιφέρει απτά και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν συνολικά 395 προτάσεις από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:

1. Η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης, που θα αποτελεί τον οδικό χάρτη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις. Σημειώνεται, ότι ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

2. H υιοθέτηση συστήματος ανταμοιβής των καταναλωτών για τις πλαστικές φιάλες, με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

3. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών: α) Για τις νέες καθημερινές συνήθειές τους που θα αλλάξουν από τον Ιούλιο του 2021, καθώς και β) για τις εναλλακτικές επιλογές τους έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.

Στην ενημέρωση του ΥΠΕΝ υπογραμμίζεται ότι ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, καθώς η ανταλλαγή απόψεων με την αγορά και τους πολίτες έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article