19.3 C
Athens
19 April - 2024

Ιταλία: Κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κορωνοϊού

Must read

Κατακόρυφη η πτώση στην κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους της Ιταλίας μειώθηκε κατά 77% τον Απρίλιο και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 23,5%, ενόσω στην ιταλική χερσόνησο ίσχυαν τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων κι η οικονομία της είχε κλείσει λόγω της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το ερευνητικό κέντρο της Mediobanca.

Συνέπεια του περιορισμού ήταν τον Απρίλιο η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους της χερσονήσου να καταγράφει μείωση κατά 77%, έναντι μείωσης 60% τον Μάρτιο, η οποία πιθανόν αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ από την εφεύρεση του αυτοκινήτου, τονίζει εμφατικά το ίδιο κέντρο.

Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 23,5% τον περασμένο μήνα– η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 20ετίας– και η κατανάλωση φυσικού αερίου έπεσε κατά 21%.

Το σοκ από την κρίση είναι ισχυρό όσον αφορά τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στην Ιταλία, σύμφωνα με την ανάλυση από αυτό το κέντρο μελέτης της μεγαλύτερης τράπεζας επενδύσεων της Ιταλίας, η οποία καλύπτει 25 εταιρείες (13 ιδιωτικές και 12 υπό δημόσιο έλεγχο), που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, το FTSE Mib.

Οι εταιρείες αυτές έχασαν το 22,4% της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά το πρώτο τρίμηνο (που μεταφράζεται σε 83 δισεκ. ευρώ), με μια απότομη πτώση να καταγράφει ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος Eni (-34,8%) και ο κατασκευαστικός τομέας, όπως για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler (-50,2%). Μόνο δύο εταιρείες σημειώνουν άνοδο, κι αυτές ανήκουν στον φαρμακευτικό τομέα, οι Recordati και Diasorin.

Οι κατασκευαστικές-μεταποιητικές εταιρείες, από τη μόδα έως την αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, τονίζει η Mediobanca, σύμφωνα με το ΑΠΕ, καθώς αυτός ο ιταλικός τομέας είναι ο δεύτερος στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία.

Η ιταλική οικονομία στοιχειώνεται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση, πολύ περισσότερο από τους μεγάλους εταιρικούς ομίλους.

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επηρεάστηκε σοβαρά από τον κορωνοϊό, η Ιταλία ήταν επίσης η πρώτη που έκλεισε στα σπίτια τον πληθυσμό της από τις 9 Μαρτίου. Από τις 20 Απριλίου στη χώρα ξεκίνησε μια προσεκτική άρση των περιορισμών στις επιχειρήσεις και από τις 4 Μαΐου του περιορισμού των πολιτών.

Η χώρα αναμένεται να βιώσει σοβαρή ύφεση φέτος, με πτώση του ΑΕΠ κατά 9,1% σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην πιο σοβαρή οικονομική κρίση από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article