24.2 C
Athens
16 April - 2024

H συμφωνία του Ισραήλ και της Κύπρου να στείλουν φυσικό αέριο στην Αίγυπτο

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος  

Η Αίγυπτος επανέρχεται στο προσκήνιο της Μέσης Ανατολής ως χώρα – κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής και η ενέργεια συνιστά παράγοντα μείζονος σημασίας στην εξίσωση αυτή. Με τη διακριτική πλην σταθερή πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλλεται προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν το καθεστώς του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και η οικονομική της σταθεροποίηση αποτελούν βασικές προτεραιότητες.  

Η πολιτική αστάθεια με την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι και την ανατροπή του από το στράτευμα έφεραν τα πάνω – κάτω. Λόγω και της αποχώρησης πολλών ξένων εταιρειών, η προσφορά ενέργειας έπεσε δραματικά σε βαθμό που η Αίγυπτος υποχρεώθηκε να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να ικανοποιήσει την εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε, οι διακοπές ρεύματος είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα… 

Η διαφαινόμενη συμφωνία του Ισραήλ και της Κύπρου να στείλουν φυσικό αέριο στην Αίγυπτο όπου υπάρχουν ανενεργές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αγωγοί από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου προς την Αίγυπτο.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζονται ορισμένα από τα ακόλουθα σενάρια: 

Πρώτον, η κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 220 χιλιομέτρων που θα συνδέει την κυπριακή ΑΟΖ με τον αραβικό αγωγό (Arab Gas Pipeline) και θα μεταφέρει τόσο κυπριακό όσο και ισραηλινό αέριο. 
Δεύτερον, η κατασκευή αγωγού μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων από την «Αφροδίτη» απευθείας προς τα δύο ανενεργά τερματικά στο αιγυπτιακό έδαφος.  
Τρίτον και σε περίπτωση απόρριψης των σεναρίων με τους αγωγούς, το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε συμπιεσμένη μορφή (Compressed Natuarl Gas – CNG), τεχνολογία που ήδη προωθεί το Ισραήλ. 

Παράλληλα, το Κάιρο προχωρά στην υπογραφή συμφωνιών για την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Αυτές οι δύο εγκαταστάσεις θα ευνοήσουν την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια ενεργειακή ασφάλεια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article