17.7 C
Athens
29 March - 2024

Σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου

Must read

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια», που έχει αναλάβει την παραγωγή του καλωδίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Μόλις ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Ηράκλειο-Αττική το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μία σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας».

«Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην ασφαλή τροφοδοσία με καθαρή και οικονομική ενέργεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει, αλλά όλοι μας στην “Ελληνικά Καλώδια” εργαζόμαστε εντατικά για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του», τόνισε ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια», Αλέξιος Αλεξίου.

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς:

– Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

– Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

– Προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article