Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Αιγύπτου θα δώσουν οι εισαγωγές

Σε επαφές με εξαγωγείς πετρελαίου και αερίου, ανάμεσά τους και η Κύπρος, βρίσκεται η Αίγυπτος προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ελλείψεις.

Ένα παράδειγμα είναι το Κουβέιτ, με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εξαγωγές του από τα 65-75.000 βαρέλια σε 90-100.000 βαρέλια καθημερινά, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής στην εφημερίδα Αλ Ανμπάα.
Η κυβέρνηση του Κουβέιτ εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αυτό και έχει δώσει σχετική εντολή στην εταιρεία να προχωρήσει σε νέα συμβόλαια, όπως αναφέρει το πρακτορείο Αναντολού.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για να λάβει 250 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει πετρελαϊκά προϊόντα και άλλα 100 εκατ. δολάρια για να αναβαθμίσει δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Συνολικά οι προσφορές πετρελαίου το περασμένο έτος από τις αραβικές χώρες προς την Αίγυπτο ανήλθαν σε πάνω από 7 δις. δολάρια.

Πέραν αυτών, υπογράφηκε και συμφωνία με τη νορβηγική Hoegh LNG για την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω πλωτού τερματικού. Αντίστοιχα, το Κάιρο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Λευκωσία ώστε να λάβει και να εξάγει αέριο μέσω του σταθμού υγροποίησης που διαθέτει η BG.

You may also like...