23.3 C
Athens
28 March - 2024

ΔΕΠΑ: Διασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο παρά ττη βλάβη στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό

Must read

Τις ενέργειες με τις οποίες διασφαλίστηκε η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο, παρά τη βλάβη στον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό και την προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από και προς τη γειτονική χώρα, επισημαίνουν πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως αναφέρουν, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ, αξιοποιήθηκαν τάχιστα τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της ΔΕΠΑ Εμπορίας και άλλων εταιρειών στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, μέσω στοχευμένων ανταλλαγών ΥΦΑ μεταξύ Χρηστών, καθώς και της αεριοποίησής του με συνοπτικές διαδικασίες. Έμφαση δόθηκε στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγών και της μεγάλης βιομηχανίας.

Η βλάβη, που πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως, ήταν αποτέλεσμα έκρηξης που σημειώθηκε δύο μέρες πριν, στο σκέλος του Βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς φυσικού Αερίου, με συνέπεια να διακοπεί ολοσχερώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, αλλά και η ανάστροφη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την χώρα μας προς την Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας χρησιμοποιεί περισσότερο από όλους τους άλλους χρήστες του ΕΣΦΑ το Σημείο Διασύνδεσης Kulata-Σιδηροκάστρου. «Αντί άλλων συμβατικών κινήσεων που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντά της, η Εταιρεία αντέδρασε με γνώμονα και βασική προτεραιότητά της την ομαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των πελατών της με φυσικό αέριο», αναφέρουν πηγές της εταιρείας.

Προσθέτουν δε ότι χάρη στην άμεση αντίδραση αποσοβήθηκε η κρίση, με το χαμηλότερο κόστος για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και ευρύτερα, αφού οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, επηρεάζουν άμεσα την οριακή τιμή συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article